Не треба чекати 60 років: хто може вийти на пенсію за віком раніше

Не всім українцям для виходу на пенсію потрібно працювати до 60 років.
Не треба чекати 60 років: хто може вийти на пенсію за віком раніше
Ілюстративне фото / Getty Images

Українці після досягнення 60, 63 або 65 років мають право на призначення пенсії за віком. Однак окремим категоріям громадян можуть призначатися пенсії за віком до 60 років. Про це повідомили в Пенсійному фонді.

Читайте також:

Зазначається, що право на призначення пенсії за віком визначається залежно від набутого страхового стажу при досягненні передбаченого законом віку.

Для виходу на пенсію у 60 років у 2023 році необхідно мати не менше 30 років страхового стажу, після досягнення 63 років - не менше 20 років, 65 - не менше 15.

Читайте також:

Але окремим категоріям громадян можуть призначатися пенсії за віком до віку 60 років:

  • на пільгових умовах - особам, які працювали на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці та на інших роботах зі шкідливими та важкими умовами праці або в окремих галузях виробництва;
  • дострокові - особам, які мають особливий статус, зокрема багатодітним матерям та матерям дітей з інвалідністю з дитинства, учасникам бойових дій та членам сімей загиблих, громадянам, звільненим із роботи, яким на час звільнення залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку;
  • зі зменшенням пенсійного віку - учасникам ліквідації та постраждалим унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС

Раніше ми писали, що в Україні законом визначені вимоги щодо наявності необхідного страхового стажу для виходу на пенсію після досягнення 60, 63 або 65 років.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK