Пенсії в Україні підвищать: як нараховуватимуть виплати за бальною системою

В Україні буде проведено масштабне підвищення пенсій за допомогою балів.
Пенсії в Україні підвищать: як нараховуватимуть виплати за бальною системою
Ілюстративне фото / Getty Images

2024 року в Україні проведуть масштабне підвищення пенсій. Для цього введуть бальну систему, унаслідок чого виплати зростуть практично в усіх пенсіонерів. Про це повідомила в ефірі телемарафону міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Читайте також:

За її словами, з новою системою індексації пенсії буде підвищено практично всім пенсіонерам, які вийшли на пенсію раніше ніж три роки тому.

"Пенсії будуть перераховані практично всім громадянам, що вийшли на пенсію пізніше ніж 3 роки від цього часу. Тому що за останні 3 роки пенсії більш-менш відповідали ринковій вартості. А от все, що далі, було нараховано за заниженими коефіцієнтами, які менше реальної вартості коштів. Тому для кожного такого пенсіонера буде зроблений перерахунок", - пояснила міністерка.

Читайте також:

Вона зазначила, що для обчислення пенсійних виплат буде задіяно бальну систему, щоб нівелювати розбіжності у виплатах за однаковий страховий стаж у людей, які набули пенсійного віку в різні періоди.

"Новий обрахунок передбачає, що за кожен місяць, коли людина сплачувала страховий внесок або працювала, буде порахована заробітна плата відносно середньої зарплати того місяця в той час. Тобто планується обрахувати реальну купівельну спроможність. Якщо ми отримаємо суму на рівні середньої зарплати, за це людині буде нараховано 10 балів. Якщо більше, то 11-12 балів, тобто пропорційно. Або навпаки менше", - розповіла очільниця Мінсоцполітики.

Читайте також:

Вона наголосила, що кожна людина отримає свою унікальну незмінну кількість балів, що дозволить щороку цей показник оцінювати відповідно до середньої заробітної плати в конкретному році та відповідно індексувати пенсійні виплати.

Жолнович додала, що на трансформацію пенсійної системи бюджет ПФУ планують збільшити на 100 млрд грн.

Раніше ми писали, що деяким українцям можуть тимчасово припинити виплату пенсій.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK