Деяким українцям можуть заборонити вимикати світло: кого стосуватиметься

Кому заборонять відключати електроенергію.
Деяким українцям можуть заборонити вимикати світло: кого стосуватиметься
Ілюстративне фото / Getty Images

В Україні можуть заборонити відключати світло громадянам, які належать до вразливих категорій населення. Про це свідчить проєкт постанови КМУ "Про затвердження Порядку застосування спеціальних додаткових заходів захисту для категорій вразливих споживачів електричної енергії".

Читайте також:

Цей порядок визначає процедуру віднесення побутових споживачів електроенергії до категорій уразливих, до яких застосовуватимуться спеціальні додаткові заходи захисту від відключення в певні періоди, спрямовані на задоволення потреб таких споживачів у електричній енергії, порядок обліку таких споживачів тощо.

До категорій уразливих належать такі побутові споживачі електричної енергії:

  • одержувачі житлових субсидій;
  • особи з інвалідністю І та ІІ групи, зокрема особи, що здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю або за особою з інвалідністю з дитинства, які не є одержувачами житлових субсидій; 
  • особи, які утримують дитячі будинки сімейного типу і які не є одержувачами житлових субсидій;
  • багатодітні та малозабезпечені сім'ї, які не є одержувачами житлових субсидій;
  • прийомні сім'ї, які мають під опікою трьох і більше дітей та не є одержувачами житлових субсидій;
  • побутові споживачі електричної енергії, які знаходяться в житлових приміщеннях (квартирах, будинках), життя та здоров'я яких залежить від безперервної роботи медичного обладнання, яке живиться від електричних мереж, що підтверджується відомостями та/або документами, і які не є одержувачами житлових субсидій.

Читайте також:

Міністерство енергетики створить спеціальну базу даних уразливих споживачів.

Зазначається, що до спеціальних додаткових заходів захисту вразливих споживачів належить заборона ініціювати відключення електроустановки вразливого споживача, пов'язане з несплатою/сплатою не в повному обсязі за спожиту електричну енергію в період з 15 жовтня по 15 квітня відповідного року.

Читайте також:

"Спеціальні додаткові заходи захисту вразливих споживачів у частині заборони відключення не поширюються на випадки планових та/або аварійних перерв в електропостачанні, застосування графіків обмежень, аварійних та погодинних відключень відповідно до Кодексу систем розподілу", - йдеться в проєкті постанови.

Раніше ми писали, як українцям підготуватися до можливих відключень світла.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK