В Україні впали ціни на деякі продукти: що подешевшало за місяць

У вересні 2023 року середні споживчі ціни на продукти харчування продовжили своє зниження.
В Україні впали ціни на деякі продукти: що подешевшало за місяць
Ілюстративне фото / Getty Images

У вересні здешевлення продуктів харчування суттєво сповільнилося. Спостерігалося невелике зниження цін. Про це повідомили в Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки".

Читайте також:

Як зазначив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко, у вересні 2023 року середні споживчі ціни на продукти харчування продовжили своє зниження. Втім, минулого місяця воно становило лише 0,6%, тоді як у серпні - 3,9%, а в липні - 2,1% проти попередніх місяців.

За словами академіка, найбільш суттєво у вересні проти серпня зменшилися споживчі ціни на овочі (-9,7%) та фрукти (-5,1%). При цьому в серпні їхнє зниження становило 37,6% і 4,2% відповідно, а в липні - 18,2% і 1,3%.

Читайте також:

Також подешевшали соняшникова олія (-1,6%), хліб та хлібопродукти (-0,6%), риба та продукти з риби (-0,4%).

На рівні серпня залишилися ціни на макаронні вироби.

Зазначається, що найбільше зростання рівня споживчих цін у вересні зафіксовано на яйця. Після зниження, яке тривало з квітня 2023 року, у вересні ціни на курячі яйця зросли проти попереднього місяця на 12,3%.

Читайте також:

Також зросла вартість масла (+1,3%), цукру (+1,2%), м'яса та м'ясопродуктів (+1,1%), молока та хліба (+0,5%), сиру та м'якого сиру (+0 4%).

За оцінками ІАЕ, у наступні місяці потенціал для зниження споживчих цін на продукти харчування залишається по окремих видах круп, плодоовочевої продукції та цукру, оскільки збирання пізніх культур продовжується, а сезон цукроваріння лише розпочинається.

Раніше ми писали, що найближчим часом в Україні можуть подорожчати овочі, фрукти та молочні продукти.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK