В Україні підскочили ціни на ключові молочні продукти: наскільки подорожчали

Очікується подальше зростання цін на молочні продукти в жовтні.
В Україні підскочили ціни на ключові молочні продукти: наскільки подорожчали
Ілюстративне фото / Getty Images

В Україні подорожчали майже всі молочні продукти порівняно з минулорічним періодом. Про це свідчать результати моніторингу Асоціації виробників молока (АВМ), який було проведено в останній декаді вересня.

Читайте також:

Так, молоко пастеризоване жирністю 2,5% станом на кінець вересня в середньому продавалося за 40,45 грн за кг, що на 29 коп. (+0,72%) більше порівняно до попереднього місяця й на 2,82 грн (+7%) більше порівняно до минулорічного періоду. 

Вершкове масло жирністю від 72,5% до 73% вітчизняного виробництва в середньому коштує 350,09 грн за кг, що на 64 коп. (+0,18%) дорожче, ніж к кінці серпня, і на 52,05 грн (+14,87%) дорожче, ніж торік.

Читайте також:

При цьому сметана жирністю 15% у різній тарі в кінці вересня в середньому коштувала 110,73 грн за кг, що на 7 коп. (0,06%) менше порівняно до попереднього місяця. Порівняно до минулого року сметана подорожчала на 17,67 грн (+16%).

Водночас кефір жирністю 2,5% у різній тарі в середньому коштує 50,91 грн за кг, що на 15 коп. (+0,30%) дорожче, ніж у вересні поточного року, і на 1,61 грн (+3,16%) дорожче, ніж торік. 

Читайте також:

Сир "Український" жирністю 50% у кінці вересня в середньому коштував на полицях супермаркетів 412,20 грн за кг. Порівняно до попереднього місяця товар подешевшав на 87 коп. (-0,21%), а порівняно до минулого року продукт подорожчав на 117,95 грн (+28,62%).

Ціна на сир кисломолочний жирністю 9% в останній декаді вересня становила 187,70 грн за кг. Продукт подешевшав на 1,03 грн (-0,55%) порівняно до попереднього місяця, але подорожчав на 16,75 грн (+8,93%) порівняно до минулорічного періоду.

avm-ua.org

Аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі припускає, що ймовірними причинами дорожчання майже всіх молочних продуктів, які входять до споживчого кошику українців, порівняно до минулого року є зростання витрат переробних підприємств на електроенергію, паливо й логістику, зростання закупівельних цін на сировину внаслідок скорочення її виробництва через сильну спеку в липні-серпні та скорочення поголів'я корів після повномасштабного вторгнення РФ.

Читайте також:

"У зв'язку з обмеженою пропозицією молока-сировини на внутрішньому ринку в жовтні ймовірне чергове підвищення закупівельних цін на сировину, що може вплинути на подальше дорожчання молочних продуктів в торгівельних мережах України", - прогнозують експерти.

Раніше ми писали, що найближчим часом в Україні можуть подорожчати овочі, фрукти та молочні продукти.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK