В Україні почнуть виплачувати компенсації за зруйноване житло: коли стартує програма

З 1 листопада починає повноцінно працювати програма компенсацій за повністю знищене майно.
В Україні почнуть виплачувати компенсації за зруйноване житло: коли стартує програма
Ілюстративне фото / Getty Images

Українці, які внаслідок повномасштабної війни втратили своє житло, з 1 листопада почнуть отримувати житлові сертифікати в рамках програми "єВідновлення". Про це повідомила голова Комітету ВР із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Читайте також:

"З 1 листопада починає повноцінно працювати програма компенсацій за повністю знищене майно. Наразі надійшло понад 4300 заявок, з них половина припадає на Харківську область і значна частина на Київську", - розповіла нардеп.

З її слів, комісії вже провели обстеження, за результатами яких сформовано майже 200 житлових сертифікатів. Обміняти їх на житло можна з 1 листопада.

Читайте також:

"Можна обрати будь-який тип нерухомості в будь-якому місті України. Якщо людина втратила приватний будинок, вона може обрати або сертифікат й обміняти його на квартиру, або отримати гроші та відбудувати нове житло на своїй земельній ділянці", - пояснила Шуляк.

Вона додала, що Кабмін встановив середню вартість квадратного метра в 36 422 грн, але вона коригується трьома коефіцієнтами:

  • регіональний - знищене житло в різних містах має різницю у вартості;
  • кількість кімнат - квадратний метр в однокімнатних квартирах дорожче, ніж у чотирикімнатних;
  • вік зруйнованого будинку - старий або новобудова.

Читайте також:

"Є умова - отримане житло не можна продавати 5 років. Ми хочемо, щоб житло будували в Україні, щоб люди залишалися тут і поверталися", - підсумувала голова профільного комітету.

Раніше ми писали, що кожен українець може претендувати на компенсацію за знищене внаслідок війни житло. Однак у застосуванні житлового сертифіката "єВідновлення" є певні нюанси, які слід врахувати.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK