Чи можуть ВПО отримувати дві соціальні допомоги одночасно: роз'яснення експертів

Які види допомоги можуть отримувати одночасно переселенці.
Чи можуть ВПО отримувати дві соціальні допомоги одночасно: роз'яснення експертів
Ілюстративне фото / EPA/UPG

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) можуть одночасно отримувати допомогу на проживання та соціальні виплати для малозабезпечених сімей. Про це повідомляють спеціалісти "Юридичного порадника для ВПО".

Читайте також:

Відповідно до Постанови Кабміну №332 від 20.03.2022 допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам призначається для забезпечення соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб із числа незахищених верств населення та стимулювання до працевлаштування.

Відповідно до ст. 3 Закону "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" право на державну соціальну допомогу мають малозабезпечені сім'ї, які постійно проживають на території України, а також інші малозабезпечені сім'ї у випадках, встановлених законом.

Читайте також:

За законом, малозабезпеченою вважається сім'я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід нижчий, ніж прожитковий мінімум для сім'ї.

"Для призначення цих двох допомог беруться до уваги різні критерії: якщо для допомоги на проживання ВПО першочерговим є факт внутрішнього переміщення особи, яка звертається за цією допомогою, то для малозабезпечених - матеріальне становище", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Експерти зазначили, що законодавством не заборонено отримувати кілька видів державних соціальних допомог одночасно. Призначення допомоги малозабезпеченій сім'ї не потягне за собою скасування виплат на проживання внутрішньо переміщеним особам, оскільки:

  • для призначення допомоги малозабезпеченим беруться до уваги майнові критерії (дохід сім'ї, наявність житла, авто, здійснені витрати тощо);
  • розмір допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам не враховується під час обчислення сукупного доходу сім'ї для призначення допомоги малозабезпеченій сім'ї зокрема.

Раніше ми писали, що ВПО та інші жителі Івано-Франківська можуть отримати грошову допомогу від Червоного Хреста.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK