Дитина народилася за межами України: яке громадянство отримає

В офісі омбудсмена зазначили важливу деталь про громадянство дітей біженців.
Дитина народилася за межами України: яке громадянство отримає
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Коли дитина народжується за кордоном під час війни, у батьків часто виникає питання про те, яким буде її громадянство. Чи може такий малюк претендувати на громадянство України, розповіли в офісі омбудсмена.

Читайте також:

"Якщо батьки чи один із батьків на момент народження дитини є громадянами України, то дитина автоматично отримує громадянство України незалежно від місця її народження", - йдеться в повідомленні.

Державну реєстрацію актів громадянського стану українців за кордоном проводять дипломатичні представництва та консульські установи України.

Читайте також:

Зазначається, що на офіційних вебсайтах розміщено список необхідних документів для отримання свідоцтва про народження. Стандартний пакет документів включає:

  • документ із лікарні про народження дитини або довідка лікаря, який приймав пологи поза пологовим будинком;
  • паспорти обох чи одного з батьків. Якщо документи в одного з батьків відсутні, відомості про нього визначатимуться на підставі свідоцтва про шлюб;
  • свідоцтво про шлюб або заяву матері/батька щодо встановлення батьківства, або спільну заяву батьків, які не є подружжям.

Якщо є інші документи (свідоцтво про смерть одного з батьків, рішення суду про визнання батька зниклим безвісти тощо), їх також необхідно додати до пакету документів.

Читайте також:

В офісі омбудсмена додали, що зареєструвати новонародженого українську дитину за кордоном у ДП "Документ" неможливо, оскільки ці філії не мають таких повноважень. Проте, оформити закордонний паспорт для новонародженої дитини можна як у закордонних дипломатичних установах України, так і в ДП "Документ".

Раніше ми писали, що в Україні кожна сім'я, у якій народилася дитина, має право на отримання від держави одноразової допомоги у вигляді "пакунку малюка" (бебі-бокса).



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK