Чи можна відмовитися від призначення пенсії в 60 років: пояснення ПФУ

Українці можуть звертатися за призначенням пенсійних виплат пізніше.
Чи можна відмовитися від призначення пенсії в 60 років: пояснення ПФУ
Ілюстративне фото / Getty Images

Кожен український пенсіонер може реалізувати своє право на призначення пенсії за віком. Законодавство про пенсійне забезпечення містить норми, що заохочують громадян до пізнішого відходу на заслужений відпочинок, повідомили в ГУ Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Читайте також:

Тим, хто набув право на пенсію за віком відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", але після досягнення пенсійного віку виявив бажання працювати та отримувати пенсію пізніше, пенсія за віком призначається з урахуванням набутого страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії..

При призначенні пенсії з відстрочкою основний розмір пенсії збільшується:

  • на 0,5% - за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, у разі відстрочення виходу на пенсію на термін до 60 місяців;
  • на 0,75% - за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, у разі відстрочення виходу на пенсію на термін понад 60 місяців.

Читайте також:

Якщо людина відстрочить свій вихід на пенсію на період менший ніж 60 місяців, то за кожен рік такого відтермінування вона отримає надбавку до пенсії в розмірі 6% (0,5 х 12), за 2 роки пізнішого виходу на пенсію - 12% (0,5 х 24) тощо. А відстрочка на 6 років (це 72 місяці) збільшить основний розмір пенсії на 54% (72 х 0,75).

Для збільшення враховуються лише повні місяці роботи, оскільки підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не здійснюється.

Раніше ми писали, що з 1 січня 2024 року в Україні передбачено підвищення розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. Це є підставою для перерахунку пенсій певним категоріям громадян.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK