Робота в Польщі: яку зарплату отримують українські біженці

Скільки насправді заробляють українці в Польщі.
Робота в Польщі: яку зарплату отримують українські біженці
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Зарплата українських біженців у Польщі відрізняється від зарплати довоєнних мігрантів. Про це повідомили в аналітичному центрі міжнародної агенції Gremi Personal, посилаючись на звіт Національного Банку Польщі (НБП).

Читайте також:

Зазначається, що у 2023 році найчастіше як українські біженці, так і довоєнні мігранти отримували зарплату в розмірі 3000-4000 злотих (28 000-38 000 грн), однак 49% біженців  задекларували заробіток менше 3000 злотих, серед довоєнних мігрантів таких усього 21%

"Водночас щороку відбувається зростання заробітної плати біженців, що є наслідком рекордно низького рівня безробіття у Польщі та підвищенням рівня мінімальної заробітної плати", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Середня заробітна плата мігрантів, які прибули до Польщі до початку війни, зросла між 2019 і 2022 роками приблизно на 38%, а між 2022 і 2023 років - на 6%. Середня чиста заробітна плата, отримана українцями в Польщі, сягає близько 33 тис. грн. 

Усього до повномасштабної війни в Україні працевлаштованими були 94% українських мігрантів у Польщі порівняно з 64% мігрантів часів війни.

Як розповіли в агенції, довоєнні мігранти здебільшого працювали на професіях, що вимагають спеціальної кваліфікації, але не вищої освіти (зварювальники, токарі, електрики тощо). А біженці, які прибули та влаштувалися на роботу в Польщі, виявилися в середньому людьми з відносно високою освітою, однак переважна більшість біженців виконувала просту роботу, яка не вимагала кваліфікації.

Читайте також:

"Заробітна плата українських біженців у Польщі здебільшого залежить від підвищення мінімальної заробітної плати в польській економіці та рідко пов'язана з освітою, отриманою в Україні, незалежно від її рівня. Однак, якщо висококваліфіковані українці достатньо володіють польською мовою, вони можуть конкурувати з поляками за вакантні місця", - додала директорка департаменту рекрутації Gremi Personal Анна Джоболда.

Раніше ми писали, що за підсумками 2023 року 75% тимчасових працівників з України, які зараз перебувають у Польщі, задоволені своєю роботою.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK