Чи блокуватимуть пенсіонерам банківські картки: у Мінсоцполітики дали пояснення

Мінсоцполітики не давало жодних коментарів щодо будь-якого блокування банківських карток українських громадян.
Чи блокуватимуть пенсіонерам банківські картки: у Мінсоцполітики дали пояснення
Ілюстративне фото / depositphotos.com

У мережі поширюється некоректна інформація від імені Міністерства соціальної політики щодо начебто можливого блокування банківських карток пенсіонерів через відсутність руху коштів на них. Це не відповідає дійсності, заявили в Мінсоцполітики.

Читайте також:

"Мінсоцполітики не давало жодних коментарів щодо будь-якого блокування банківських карток українських громадян. По-перше, тому що жодної норми такого плану немає в законодавстві чи нормативних актах, які регулюють сферу соціального забезпечення. По-друге, тому що Мінсоцполітики не має ані повноважень, ані технічної можливості впливати на діяльність банків щодо блокування банківських карток", - йдеться в повідомленні.

Як зазначили в міністерстві, новина, яка була некоректно інтерпретована, стосується іншого. 

Читайте також:

Якщо пенсіонер із числа внутрішньо переміщених осіб, який став на облік як ВПО до 24.02.2022, не користується своєю банківською карткою протягом тривалого періоду (не менше 6 місяців) і по такій картці немає руху коштів, пенсія такій особі продовжує нараховуватися, але до моменту з'ясування обставин пенсія не перераховується такій особі на її картковий рахунок. 

"Причина в тому, що значна частина пенсіонерів з числа ВПО, зареєстрованих як ВПО до 24.02.2022, проживає на тимчасово окупованій території. У такій ситуації держава не має можливості оперативно з'ясовувати інформацію щодо того, чи власник картки не втратив до неї доступ (і нею згодом можуть скористатися шахраї) і чи є власник живим, адже під час війни ризики смерті чи зникнення людини, на жаль, зростають в рази", - пояснили в Мінсоцполітики.

Читайте також:

Тож для продовження виплат такій особі держава має отримати підтвердження, що пенсіонер живий і сам користується своєю карткою. До моменту, поки пенсіонер не підтвердить свою особу, пенсія і далі нараховується Пенсійним фондом, але не перераховується на картку.

Як тільки людина виходить на зв'язок і підтверджує свою особу, нараховані виплати перераховуються такій особі на її рахунок.

Раніше ми писали, що пенсії без фізичної ідентифікації будуть платити лише до 31 березня 2024 року. Це стосується певної категорії громадян.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK