В українців можуть забрати частину пенсії: кому доведеться повернути до 50% від своїх виплат

З пенсії можуть утримуватися декілька відрахувань, але їхня загальна сума не може перевищувати 50% або 20% від розміру пенсії залежно від виду стягнення.
В українців можуть забрати частину пенсії: кому доведеться повернути до 50% від своїх виплат
Ілюстративне фото / Getty Images

Пенсії в Україні не лише підвищують, а й забирають. У яких випадках громадянам потрібно повернути частину пенсійних виплат, розповіли в ГУ Пенсійного фонду в Луганській області.

Читайте також:

Як повідомили в ПФУ, зміна обставин, які справляють вплив на розрахунок пенсійної виплати, - інформація, яку необхідно своєчасно повідомляти органам Пенсійного фонду. За її відсутності можливі нарахування й виплата зайвих коштів, які неодмінно доведеться повертати.

"Переплата - це сума пенсії, виплачена з різних причин понад розмір, визначений законодавством", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

До фактів, які впливають на розрахунок пенсійної виплати, належать:

  • працевлаштування пенсіонера або зайняття підприємницькою діяльністю за умови неподання або несвоєчасного подання такої інформації. За відсутності таких даних здійснюються законодавчо не передбачені за цих умов перерахунки пенсійних виплат у разі збільшення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
  • працевлаштування пенсіонера, який отримує пенсію за вислугу років, на роботу за спеціальністю, що дає право на призначення такого виду пенсії, оскільки в такій ситуації особа не має права на пенсію;
  • зміна місцевості проживання (мешканці гірських районів (20% надбавка до загального розміру пенсії), радіоактивно забруднених територій отримують спеціальну надбавку до пенсії, виплата якої при виїзді в іншу місцевість буде припинена);
  • зміна статусу (позбавлення статусу ветерана війни певної категорії тощо);
  • зміна обставин, які є правовою підставою призначення особливого виду пенсії (за умови працевлаштування пенсіонера, який отримує надбавку на утримання дитини до 18 років, виплата такої надбавки повинна бути припинена. У разі відсутності інформації про працевлаштування, надбавка упродовж певного часу виплачується, проте після встановлення зазначеного факту особа повинна буде повернути надміру отриману суму);
  • за умови дострокового припинення навчання або переведення з денної його форми дитиною померлого годувальника до 23 років втрачається право на відповідний вид пенсії.

Читайте також:

Переплату пенсійних виплат також спричиняють і такі обставин:

  • надання роботодавцем недостовірних відомостей про розмір заробітної плати чи тривалість стажу;
  • одночасне отримання надбавки на утриманця та пенсії у зв’язку з втратою годувальника на цю ж дитину;
  • зняття пенсійних коштів в банківській установі після смерті пенсіонера тощо.

Одночасно з пенсії можуть утримуватися декілька відрахувань, але їхня загальна сума не може перевищувати 50% або 20% від розміру пенсії залежно від виду стягнення.

Читайте також:

Суми пенсії, виплачені надміру внаслідок зловживання з боку пенсіонера або ж подання роботодавцем недостовірних даних, можуть бути повернені добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

Раніше ми писали, що пенсії без фізичної ідентифікації будуть платити лише до 31 березня 2024 року. Це стосується певної категорії громадян.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK