Скільки громадян України хочуть усунення російської мови з офіційного спілкування - опитування

Яким має бути статус російської мови в Україні.
Скільки громадян України хочуть усунення російської мови з офіційного спілкування - опитування
Ілюстративне фото / Getty Images

Станом на лютий 2024 року переважна більшість українців бажає усунення російської мови з офіційного спілкування. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного протягом 17-23 лютого 2024 року.

Читайте також:

Так, після повномасштабного вторгнення станом на лютий 2024 року переважна більшість українців - 66% - вважає, що російську мову потрібно усунити з офіційного спілкування. 

При цьому лише 3% вважають, що російська мова має отримати статус другої державної. І 24% вважають, що російська мова може стати офіційною в регіонах, де більшість цього бажає.

Читайте також:

Серед 24%, які підтримують офіційний статус в окремих регіонах, 15% при цьому проти того, щоб російська мова стала в офіційною в їхньому регіоні. Хотіли би, щоб стала офіційною в їхньому регіоні, 7% (ще 1% не визначилися зі своєю позицією). 

"Таким чином на 2024 рік в Україні є 10% тих, хто хотів би бачити російську мову або офіційною у своїй області, або взагалі другою державною. Натомість 81% або бажають її усунення з офіційного спілкування на всій території, або проти її використання у своєму регіоні", - йдеться в повідомленні.

kiis.com.ua

Зазначається, що на Півдні 69% підтримують або повне усунення з офіційної сфери, або принаймні проти, щоб у їхньому регіоні російська мова була офіційною. На противагу цьому 18% або хочуть, щоб російська мова була офіційною в їхньому регіоні, або взагалі стала державною.

Читайте також:

На Сході 52% підтримують або повне усунення з офіційної сфери, або принаймні проти, щоб у їхньому регіоні російська мова була офіційною. 34% або хочуть, щоб російська мова була офіційною в їхньому регіоні, або взагалі стала державною.

Раніше ми писали, що за 2023 рік уповноважений із захисту державної мови в Україні зафіксував понад 3,6 тис. звернень щодо порушення Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK