Мобілізація: ТЦК у будь-якому випадку доведеться відвідати

Представник центру комплектування відповів на актуальні питання військовозобов'язаних.
Мобілізація: ТЦК у будь-якому випадку доведеться відвідати
ілюстративне фото / armyinform.com.ua

Набрання чинності нового закону про мобілізацію викликало безліч питань у військовозобов'язаних, починаючи з того, в яких випадках потрібно обов'язково йти до ТЦК, і закінчуючи, що означають статуси в «Резерв+».

Про це пише Hromadske, поговоривши з заступником начальника мобілізаційного відділу ТЦК Солом'янського району Києва Павлом Литвиним.

У яких випадках потрібно йти до ТЦК

Якщо йдеться лише про оновлення даних, то похід до ТЦК є необов'язковим. Це можна також зробити в мобільному додатку «Резерв+» або в ЦНАП.

Без походу в ТЦК не обійтися, якщо хочете:

  • Подати заяву, про наявні у вас причини для отримання відстрочки.
  • Отримати направлення на проходження військов лікарської комісії (ВЛК).
  • Вирішити питання, пов'язані із бронюванням.
  • Змінити статус військовозобов'язаного.

Читайте також:

Як працюють ЦНАПи

Представник ТЦК чергує у ЦНАП та надає консультації з військового обліку та інших питань, що перебувають у компетенції центру комплектування.

Якщо запит виходить межі повноважень центру людини направлять до ТЦК.

Що з військово-обліковою спеціальністю (ВОС)

  • Визначається за освітою людини, її спеціальності.
  • Чим більше професійних можливостей має військовозобов'язаний, тим більше у нього спеціальностей відповідно до документів, що підтверджують його професійні знання та навички.
  • ВОС може змінюватись під час служби.
  • У навчальних центрах військовозобов'язаний може змінити свою спеціальність. Тобто ВОС в обліковій картці ще не означає конкретних обов'язків уже в армії.

ВАЖЛИВО! Якщо, наприклад, людина 30 років тому отримала посвідчення водія вантажівки, але жодного дня не була за кермом, отримати таку ВОС водія вона не зможе. Ці нюанси визначаються під час особистої розмови працівника центру комплектування з військовозобов'язаним.

Читайте також:

Що означають статуси в «Резерв+»

"Уточнюється" - означає, що інформація, яку людина внесла для оновлення своїх даних, ще не опрацьовується фахівцями ТЦК. Наприклад, людина надала довідку, що є студентом. Цю інформацію потрібно перевірити реєстрами Міносвіти — бо раптом «студент» насправді відраховано з вишу ще півроку тому, і тому втратив право на відстрочку від служби.

Цей статус тимчасовий лише доти, поки відбувається актуалізація наданої людиною інформації. Після цього вона може отримати інші статуси, наприклад, «підлягає призову», «тимчасово непридатний» тощо.

"Підлягає призову" - означає, що людина може бути мобілізована. Вона або чекає на бойову повістку, або може принести до ТЦК документи, що підтверджують неможливість її призову (бронювання, право на відстрочку через навчання, народження третьої дитини тощо).

«Тимчасово непридатний» — цей статус надає військово-лікарська комісія за станом здоров'я. Наприклад, ВЛК з'ясувала, що людина потребує операції, яка може покращити її фізичний стан. Тоді під час лікування та реабілітації військовозобов'язаного визнають тимчасово непридатним до військової служби.

«У розшуку» — не йдеться про кримінальний розшук. Такий статус означає, що ТЦК роками не отримували жодної інформації про громадянина. Іноді військовозобов'язані не приходили до обліку ще з отримання підлітком посвідчення про приписку до призовної ділянці. Поки людина значиться у призовниках до 25 років (раніше — до 27).

Після 25, коли закінчується призовний вік, людина переходить у розряд військовозобов'язаних. Якщо громадянин у 25 років не з'явився до ТЦК, він і набуває статусу «в розшуку». Також це стосується тих, хто переїжджає до інших населених пунктів, не знявшись з військового обліку за попереднім місцем реєстрації, — і теж на роки випадає з уваги ТЦК.

Щоб позбавитися цього статусу, необхідно якнайшвидше з'явитися в територіальний центр комплектування.

«Знятий» — цей статус означає, що людина офіційно знята з військового обліку в цьому ТЦК у зв'язку зі зміною місця проживання або станом здоров'я відповідно до висновків ВЛК.

«Виключено» — людину за віком чи станом здоров'я виключено з обліку як військовозобов'язаного. Також може йтися про громадянина, засудженого за тяжкі злочини. Цей статус мають і чинні військові. Адже коли людина йде на службу, вона перестає бути військовозобов'язаною, а стає військовослужбовцем.

Які види повісток бувають:

  • для уточнення облікових даних
  • для мобілізації на військову службу («бойова»).

ВАЖЛИВО! Проходження ВЛК відбувається в рамках оновлення облікових даних, і окремої повістки на ВЛК немає. Тому, оновивши дані без візиту до ТЦК через ЦНАП чи «Резерву+», необхідно буде відвідати центр комплектування для отримання направлення на ВЛК.

Раніше ми писали про те, у яких випадках за неявку до ТЦК у дату зазначену в повістці чоловікові нічого не буде.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK