Оплата комунальних послуг під час війни: що потрібно пам'ятати

Воєнний стан не звільняє громадян від сплати житлово-комунальних послуг. Водночас нараховувати пеню та стягувати заборгованість заборонено.
Оплата комунальних послуг під час війни: що потрібно пам'ятати
Ілюстративне фото / depositphotos.com

У Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів нагадали про особливості оплати житлово-комунальних послуг у період воєнного стану. Відповідна інформація опублікована на сайті відомства.

Читайте також:

Так, відповідно до постанови Кабміну від 05.03.2022 №206 до припинення чи скасування воєнного стану в Україні для населення в територіальних громадах, що розташовані на територіях, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих РФ, або якщо нерухоме майно споживача було пошкоджено внаслідок воєнних (бойових) дій, за умови інформування про такі випадки відповідного виконавця комунальної послуги забороняється, зокрема:

  • нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення плати за житлово-комунальні послуги;
  • припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі послуги;
  • стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, утвореної після 24 лютого 2022 року з дати виникнення можливості бойових дій/початку бойових дій по дату припинення можливості бойових дій/завершення бойових дій, зокрема для осіб, які покинули місце свого проживання і належним чином повідомили про це постачальника послуг;
  • нарахування плати за житлово-комунальні послуги з дати початку по дату завершення тимчасової окупації територій та стягнення заборгованості за ці послуги, утвореної після 24 лютого 2022 року за відповідний період окупації, споживачів та/або членів їх сімей на відповідній території.

Раніше ми писали, що Пенсійний фонд України разом із Міністерством у справах ветеранів реалізував експериментальний проєкт, який спрощує ветеранам війни, а також їхнім сім'ям процес звернення за житловою пільгою.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK