Гривні пошкодив вогонь: у НБУ розповіли, як діяти

Значно пошкоджені банкноти гривні через пожежу та дію вогню можна віддати на дослідження для відшкодування збитків.
Гривні пошкодив вогонь: у НБУ розповіли, як діяти
Ілюстративне фото / depositphotos.com

У житті може статися всяке, особливо в умовах війни. Пожежа не є винятком. Тож українці мають знати, що робити з грошима, якщо їх пошкодило полум'я. У Національному банку дали пояснення.

Читайте також:

Так, значно пошкоджені банкноти гривні через пожежу та дію вогню можна віддати на дослідження для відшкодування збитків. Якщо дослідження виявлять, що гроші справжні та платіжні, ви отримаєте компенсацію.

Якщо у вас є пошкоджені вогнем гривні, потрібно звернутися до регіональних підрозділів грошового обігу Національного банку України, які сьогодні працюють у Дніпропетровській, Одеській, Хмельницькій та Львівській областях.

Читайте також:

Разом із пошкодженими банкнотами необхідно надати довідку про пожежу, катастрофу, виникнення іншої ситуації (за наявності) або зазначити в заяві ситуацію, унаслідок якої здійснено пошкодження банкнот.

"Не рекомендується самостійно порушувати цілісність банкнот, якщо пошкодження двох або більшої кількості банкнот призвело до їхнього склеювання (спікання)", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Якщо у вашому регіоні немає підрозділу грошового обігу НБУ, можна звернутися до Ощадбанку, Приватбанку, Райффайзен Банку, ПУМБу.

Уповноважені банки не обстежують значно пошкоджені банкноти, а пакують їх із максимальним збереженням цілісності та передають як сумнівні для проведення досліджень до НБУ разом із заявою пред'явника, довідкою про вилучення (прийняття) банкнот для дослідження та довідкою про пожежу, катастрофу, виникнення іншої ситуації (за наявності).

Яку суму відшкодують

Читайте також:

За результатами досліджень, що проводяться НБУ безкоштовно, клієнтам відшкодовується відповідна сума грошей, визнаних справжніми й платіжними. Неплатіжні банкноти Національний банк не відшкодовує.

Раніше ми писали, що українцям потрібно обміняти монети дрібних номіналів та банкноти гривні старого зразка, введені в обіг до 2003 року, оскільки вони вилучаються з обігу та перестали бути засобом платежу.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK