З 17 липня змінилися правила перетину кордону для чоловіків: без якого документа не випустять з України

На кордоні почали перевіряти військово-облікові документи.
З 17 липня змінилися правила перетину кордону для чоловіків: без якого документа не випустять з України
Ілюстративне фото / dpsu.gov.ua

Тепер наявність військово-облікового документа при перетині кордону є обов'язковою умовою для всіх українських чоловіків віком від 18 до 60. Така норма почала застосовуватись 17 липня 2024 року, повідомили в Держприкордонслужбі.

Читайте також:

Учора спливав встановлений законом термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або оновити свої військово-облікові дані.

"Відтепер під час перетинання кордону на виїзд прикордонники перевіряють військово-облікові документи в усіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Документ може бути як паперовий, так і в електронній формі", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

У разі відсутності військово-облікового документа прикордонники відмовляють у перетинанні державного кордону на виїзд з України.

Також підставою відмови буде наявність у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервістів відомостей про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію. У таких випадках на місце викликатимуть поліцейського для здійснення адміністративного затримання особи та її доставлення до ТЦК і СП.

Читайте також:

Окремо у ДПСУ нагадали про категорію чоловіків, які мають право на перетинання кордону через відстрочку від призову чи виключення з військового обліку за станом здоров'я. 

У їхніх військово-облікових документах повинна бути зазначена інформація про отримання такої відстрочки чи виключення з військового обліку або має бути довідка за формою, визначеною в додатку 6 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабміну від 16.05.2024 №560.

Читайте також:

Водночас категорії осіб, яким відповідно до Правил перетинання кордону громадянами України дозволено виїзд з України, наразі не змінювалися.

Раніше ми писали, що згідно зі змінами, ухваленими в травні 2024 року, усі військовозобов'язані, резервісти та призовники мають оновити свої військово-облікові дані до 16 липня. Українці, які не встигли це зробити, можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK