Скасування переходу на літній час: аргументи «за» та «проти»

Влада, опозиція та експерти поділилися думкою.
Скасування переходу на літній час: аргументи «за» та «проти»
Malvestida / unsplash.com

Верховна Рада ухвалила закон №4201, яким було скасовано перехід на літній час. Тепер його має підписати чи ветувати президент, а його прийняття викликало дискусії у політичному та експертному середовищі.

Про це пише LIGA.net з посиланням на аргументи представників влади, опозиції та експертного середовища.

Читайте також:

Аргументи авторів закону:

  • переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад, несе низку негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров'я

Аргументи опозиції:

  • рішення не відповідає нашому часовому поясу, і сонце влітку вставатиме о 3-й ранку, а в жовтні темрява наступатиме ще під час робочого дня.
  • значно збільшиться витрата електроенергії
  • у США та країнах ЄС переводять стрілки годинників, тоді як Україна слідує прикладу РФ і Білорусі, де раніше також було скасовано перехід на літній час

Думка експертів:

  • Ухвалення закону призведе до того, що пік сонячної генерації зрушиться на годину раніше і, відповідно, трохи більше зачіпатиме ранкове споживання електроенергії. А ввечері кількість годинників зі штучним електричним світлом збільшиться умовно на 1 годину. Це не несе глобальних проблем нашої енергосистеми. В результаті зміниться час пікових навантажень, зміниться режим роботи ТЕС та ГЕС як маневрової потужності. АЕС ці зміни не торкнуться.

Раніше ми писали про те, що цього року в останню неділю (27-го) жовтня українці переведуть стрілки годинника на зимовий час, і далі вже переведення на літній час не буде.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK