За порушення мовного закону в інтернеті наклали 16 штрафів у 2024 році: як карають

Секретаріат уповноваженого з захисту державної мови продовжує фіксувати системні порушення мовних прав громадян України в інтернеті.
За порушення мовного закону в інтернеті наклали 16 штрафів у 2024 році: як карають
Ілюстративне фото / depositphotos.com

З початку 2024 року в Україні винесли 49 попереджень та наклали 16 штрафів за порушення мовного закону в інтернеті. Про це повідомила пресслужба уповноваженого з захисту державної мови.

Читайте також:

Зазначається, що секретаріат уповноваженого з захисту державної мови продовжує фіксувати системні порушення мовних прав громадян України в інтернеті. 

"Зокрема, з початку 2024 року надійшла 421 скарга щодо порушення частини шостої статті 27 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", яка регламентує використання державної мови в мережі "Інтернет" (що майже на 50% менше, ніж за цей період у 2023 році)", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

У 2024 році за скаргами громадян було розпочато 161 захід державного контролю стосовно суб'єктів господарювання, які вдалось встановити. Більшість інтернет-ресурсів на момент проведення контролю усунули порушення мовного закону.

За словами уповноваженого, станом на 10 вересня 2024 року вже винесено 49 попереджень та накладено 16 штрафів за порушення 27 статті (за відсутність українськомовної версії сайту або за завантаження сайту за замовчуванням недержавною мовою). 

Читайте також:

За порушення вимог закону щодо державної мови в інтернеті порушники можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності із накладенням штрафу в розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 грн) або попередження, якщо порушення вчинене вперше. 

За повторне протягом року порушення загрожує штраф у розмірі від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500-11 900 грн).

Раніше ми писали, що 16 липня 2022 року набули чинності окремі положення мовного закону, що дають право штрафувати бізнес, фізичних осіб та чиновників за його порушення.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK