Мовний закон: друковані медіа місцевої сфери зобов'язали мати версію українською мовою

З 16 липня 2024 року мова місцевих друкованих медіа українська.
Мовний закон: друковані медіа місцевої сфери зобов'язали мати версію українською мовою
Ілюстративне фото / depositphotos.com

З 16 липня 2024 року для друкованих медіа місцевої сфери розповсюдження набуває чинності стаття 25 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Вона регламентує використання державної мови у сфері друкованих медіа, зокрема містить вимоги щодо їх виготовлення, публікування та розповсюдження. Про це повідомила пресслужба уповноваженого з захисту державної мови.

Читайте також:

Так, відповідно до статті 25 мовного закону:

  1. Наявність версії державною мовою для усіх друкованих медіа в Україні є обов'язковою. Якщо є версії іншими мовами, вони повинні мати однакову назву, зміст, обсяг та спосіб друку, а їх випуски - мати однакову нумерацію порядкових номерів і видаватися в один день.
  2. Розповсюдження за передплатою друкованих медіа, виданих недержавною мовою, допускається за умови забезпечення можливості передплати в Україні такого самого видання державною мовою.
  3. Засновники (співзасновники) друкованих медіа зобов'язані виготовляти, публікувати й доставляти обов'язковий примірник документів (номери (випуски) друкованих ЗМІ) державною мовою в порядку, визначеному законом.
  4. У кожному місці розповсюдження (газетні розкладки в метро, на вокзалах, у супермаркетах, на АЗС тощо) друковані медіа державною мовою мають становити не менше 50% назв друкованих медіа, що розповсюджуються в цьому місці.
  5. У місці розповсюдження друкованого медіа, виданого недержавною мовою, розповсюджується такий медіа державною мовою.

"Вимоги частин першої, другої та абзацу другого частини четвертої цієї статті не поширюються на друковані засоби масової інформації, що видаються винятково кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів України, англійською мовою, іншою офіційною мовою Європейського Союзу, незалежно від того, чи містять вони тексти державною мовою, та на наукові видання, мова яких визначається статтею 22 цього закону", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Зазначається, що обов'язковий примірник документів, передбачений частиною третьою цієї статті, у такому разі виготовляється, публікується й доставляється відповідною мовою.

Раніше ми писали, що за 2023 рік уповноважений із захисту державної мови в Україні зафіксував понад 3,6 тис. звернень щодо порушення Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Найчастіше порушників карають штрафом або попередженням.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK