Соляна криза в Україні: В Одесі пропонують розробляти Ізмаїльське родовище

Ізмаїльське родовище розташоване на півдні Одеської області та вважається практично невичерпним.
Соляна криза в Україні: В Одесі пропонують розробляти Ізмаїльське родовище
Иллюстративное фото / depositphotos.com

Через зупинку підприємства "Артемсіль" в Україні виник дефіцит солі. Проте на Одещині запропонували вирішення проблеми, а саме розпочати розробку інших родовищ. Про це пише видання "Думська".

Так, найбільшим із родовищ є Ізмаїльське. Воно розташоване на півдні Одеської області, між озерами Катлабух та Китай, і вважається практично невичерпним. Його запаси оцінюються в 4 млрд тонн, а цього Україні вистачить на пару тисячоліть.

Читайте також:

За словами професора кафедри загальної геології Одеського національного університету імені І.І. Мечникова Володимира Кадуріна, зараз треба розробляти саме Ізмаїльське родовище.

"Воно цілком може замінити Артемівське та Слов'янське. Якщо ситуація в районі Соледара тривалий час залишатиметься такою ж, то треба розробляти Ізмаїльське. Але видобуток буде пов'язаний із труднощами - глибина залягання кам'яної солі там понад сто метрів, доведеться рити глибокі шахти, але це відома практика", - пояснив він.

Водночас дефіцит солі в самій Одесі можна покрити, відновивши видобуток на Куяльницькому лимані. Його припинили в 1931 році.

Читайте також:

"Метод дуже простий. Там є лагуна, створена ще в XVII столітті, туди запускається ропа - солона вода Куяльника. Лагуна перекривається, і через деякий час сонце випарує воду. Щоправда, так сіль можна отримувати лише в літній період", - додав учений. 

Раніше ми писали, що мережа супермаркетів "Сільпо" домовилася про поставки 200 тонн солі в Україну в червні, оскільки підприємство "Артемсіль" призупинило роботу через бойові дії.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK