Рада ухвалила закон, який дозволяє експортувати біометан у ЄС

Українським виробникам біометану дозволили експортувати продукт на європейські ринки.
Рада ухвалила закон, який дозволяє експортувати біометан у ЄС
Ілюстративне фото / Getty Images

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №9456 "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану". Документ дозволяє українським виробникам біометану експортувати продукт на європейські ринки та долучитися до відповідної європейської мережі. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства.

Читайте також:

За словами заступника міністра аграрної політики та продовольства Віталія Головні, новий закон  - це черговий крок на шляху до енергонезалежності України та ЄС.

"Виробництво біометану вигідно бізнесу й фермерам. Переробка відходів виробництва продовольчих товарів, відходів тваринництва та рослинництва - це додаткова ефективність і додана вартість для аграріїв та органічні добрива. Що важливо, це додаткові кошти в бюджет країни, робочі місця та розвиток українського АПК", - зазначив він.

Наразі в Україні є 77 біогазових установок,  які можуть виробити майже 150 млн кубометрів біометану на рік. Також працює біометановий завод. Крім того, протягом 2024-2025 років заплановане відкриття 10 нових об'єктів потужністю від 1,5 млн кубометрів біометану щороку. 

Читайте також:

Зазначається, що загалом до 2030 року Україна може досягти виробництва до 1 млрд кубометрів біометану на рік та зайняти 10-20% біометанового ринку ЄС.

Раніше ми писали, що Україна транспортує російський газ до Європи своєю територією відповідно до контракту, який спливає 31 грудня 2024 року. Після того, як угода завершиться, Україна не має наміру її продовжувати.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK