Укрспирт опинився на межі банкрутства: висновки Держаудитслужби

Укрспирт повністю припинив виробничу діяльність та має багатомільйонну прострочену заборгованість перед держбюджетом й іншими кредиторами.
Укрспирт опинився на межі банкрутства: висновки Держаудитслужби
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Найбільший виробник спирту та державний монополіст Укрспирт із квітня 2023 року повністю припинив виробничу діяльність та має багатомільйонну прострочену заборгованість перед держбюджетом й іншими кредиторами. Про це свідчать результати фінансового аудиту Державної аудиторської служби.

Читайте також:

Як розповіли в Держаудитслужбі, у 2020 році розпочалася демонополізація й реформування спиртової галузі. За прогнозами, до державного бюджету мало б надійти близько 5 млрд грн.

Приватизація місць провадження діяльності (МПД) та зберігання спирту ДП "Укрспирт" мала бути завершена ще у 2021 році.

Читайте також:

Станом на 1 квітня 2024 року залишаються неприватизованими 8 підприємств, що входять до ДП "Укрспирт", унаслідок чого ДП "Укрспирт" не отримало 95,7 млн грн запланованих надходжень від приватизації (балансова вартість майна, яку мав би окремо сплатити переможець аукціону).

Крім того, підприємство понесло понад 70 млн грн додаткових витрат на утримання непрацюючих підприємств і втрати активів на 5,2 млн гривень.

"Це стало причиною непогашення ДП "Укрспирт" до кінця 2023 року простроченої заборгованості перед державним бюджетом та іншими кредиторами", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Також унаслідок неефективних управлінських рішень колишнього керівництва ДП "Укрспирт" щодо несвоєчасного виконання рішення Антимонопольного комітету України підприємство зазнало непродуктивних витрат на сплату нарахованої пені на суму 33 млн гривень.

Загальна сума виявлених недоліків та порушень під час використання майна і коштів підприємств становить понад 330 млн гривень.

Читайте також:

Аудитори також звертають увагу, що невиконання ДП "Укрспирт" своїх зобов'язань перед бюджетом та контрагентами (через нестачу обігових коштів) призведе до додаткових витрат через сплату штрафних санкцій у розмірі 29,3 млн грн, у разі винесення судами рішень на користь позивачів за іншими справами - на суму 8,4 млн гривень.

Раніше ми писали, що продаж перших об'єктів у рамках програми великої приватизації очікується в липні-серпні цього року. Під неї підпадають активи вартістю понад 250 млн грн. На аукціонах Фонд держмайна у 2024 році планує залучити понад 4 млрд грн. Серед головних лотів, виставлених на продаж, Ocean Plaza, "Аерок", готель "Україна" та ОГХК.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK