Дефіцит кадрів в Україні матиме ефект доміно для економіки

Через мобілізацію та міграцію населення буде знижено виробництво та податкові надходження.
Дефіцит кадрів в Україні матиме ефект доміно для економіки
Jeriden Villegas / unsplash.com

Нестача робочої сили в Україні знижує продуктивність бізнесу і стала однією з головних проблем підприємств, які намагаються найняти працівників. Нещодавно ухвалений закон про мобілізацію стає тягарем для великих та малих підприємств, які становлять основу української економіки воєнного часу.

Про це пише Bloomberg.

Видання зазначає, що проблема лише посилюватиметься в міру того, як російське вторгнення затягується вже третій рік, і Києву доведеться заповнити прогалину, залишену мільйонами людей, які або втекли з країни, призвані в армію або загинули в боях.

Читайте також:

За словами заступника голови Нацбанку Сергія Ніколайчука, обвал економічного виробництва порівняно з 2021 роком пов'язаний із скороченням доступної робочої сили приблизно на 27% порівняно з довоєнним рівнем.

Зазначається, що згідно з опитуванням, проведеним київським Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій на початку цього року, ця проблема посідає друге місце після зростання витрат серед українських компаній. Близько половини заявили, що борються із нестачею робочої сили.

Такої нестачі працівників відчула, зокрема, металургія. Наприклад, у компанії «Метивнест» близько 15% працівників призвані до армії.

Не найкраща ситуація і у сфері послуг. Так, Іларіон Саук, співвласник кількох ресторанів у Києві, заявив, що кадрове питання вийшло на перше місце у списку його проблем. Насамперед, це брак персоналу для таких посад, як кухарі та прибиральниці. Адже багато жінок виїхали з країни, а багато чоловіків через мобілізацію не наважуються працювати далеко від дому, оскільки їх постійно шукають патрулі, які призивають їх на військову службу.

У свою чергу керівник проектів київської рекрутингової агенції Resorcer Юлія Кузенкова каже, що багато фірм наймають жінок на посади, які раніше переважно обіймали чоловіки, наприклад, у гірничодобувній промисловості, запрошують студентів чи наймають іноземний персонал, у тому числі мігрантів із Туреччини.

Агентство зазначає, що дефіцит кадрів може мати ефект доміно, оскільки податкова база руйнуватиметься, що зрештою завдасть збитків військовим цілям. Адже підприємства можуть бути змушені скоротити виробництво.

Раніше ми писали про те, що у компанії Work.ua повідомили, що працівників не вистачає практично у всіх галузях, крім IT.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK