Економіка інвестицій: які проекти привезла, і що отримала Україна від міжнародної конференції у Берліні

Мінекономіки презентувало 95 інвестпроектів на $136 млрд.
Економіка інвестицій: які проекти привезла, і що отримала Україна від міжнародної конференції у Берліні
ілюстративне фото / me.gov.ua

Минулорічна міжнародна конференція з відновлення України у Лондоні принесла угоди та запевнення на 60 млрд євро. На її тлі конференція у Берліні виглядає скромніше – 15 млрд євро. Однак, на відміну від перших двох конференцій, на цій було зроблено акцент на приватний капітал, а не іноземні державні гроші, як рік тому.

Про це пише «Економічна правда» у своїй редакційній статті про підсумки третьої щорічної конференції з відновлення України, яка відбулася у Берліні.

Видання зазначає, що найчастіше обговорювалося розширення можливостей для страхування інвестицій від військових ризиків, а також перешкод у залученні фінансування в українські проекти, де головною проблемою залишається нечисленність пропозицій, які відповідають вимогам банків та МФО для доступу до фінансування.

Читайте також:

Незважаючи на ці фактори, як пише автор статті, Україні вдалося досягти низки успіхів, а саме:

  • Американська корпорація з фінансування міжнародного розвитку (DFC) 12 червня оголосила про чотири нові страхові угоди на 357 млн ​​дол ., з яких майже половина націлена на підтримку агроринку.
  • Мінекономіки разом із KSE Institute та консалтинговою "великою четвіркою" підготували окремий інвестиційний гайд із 95 проектів , які сумарно передбачають 136 млрд дол . фінансування. Серед них 60% коштів на енергетику: "зелені" потужності ДТЕК, маневруючі та накопичувальні потужності державної "Укргідроенерго", проекти вітрової та сонячної генерації.
  • Представлені проекти в секторах логістики (19 млрд дол.), зеленої металургії та будівництва та відновлення житла (близько 10 млрд дол. кожен ). Також серед галузей, що пропонуються інвесторам – агрокомплекс, критичні матеріали, фарміндустрія та ІТ.
  • Створено Альянс стійкості малого та середнього бізнесу (МСБ) для України, в рамках якого партнери домовилися про зобов'язання більш ніж на 7 млрд євро на поточні та нові програми МСБ, з яких 3,9 млрд євро надійде в рамках Плану. України. Додатково ЄС виділяє ще 1,4 млрд євро з інвестиційної складової Плану, з яких 1 млрд євро – кредитні гарантії, а ще 400 млн євро – гранти для бізнесу.
  • Запущено чергову бізнес-раду, яка майже повністю складається з керівників іноземних корпорацій та бізнес-асоціацій, і у її формуванні ключову роль відігравали США, зокрема команда спецпредставниці США з відновлення України Пріцкер та Німеччина. Рада, очолена президентом та CEO Siemens Energy Крістіан Брух, має об'єднати СЕО великих компаній, щоб разом радити українським чиновникам, як вирішувати бізнес-проблеми, з якими стикається Україна.

"У короткому підсумку, вперше Україна приїхала на міжнародну арену не просто просити грошей до бюджету, а інвестицій в економіку", - зазначає видання.

Раніше ми писали про те, що Україна в рамках Міжнародної конференції з відновлення України в Берліні спільно з 30 партнерами з інших країн та міжнародних організацій створили Альянс стійкості малого та середнього бізнесу для України, який виділить близько 7 млрд доларів протягом 4 років.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK