Економічне бронювання: у яких сферах та регіонах воно де-факто працює

Журналісти проаналізували вакансії із бронюванням працівників.
Економічне бронювання: у яких сферах та регіонах воно де-факто працює
ілюстративне фото / armyinform.com.ua

Поки депутати дискутують із приводу законопроектів про економічне бронювання працівників від мобілізації, де-факто така система вже частково працює в Україні.

Про це пише "Економічна правда" з посиланням на дані порталу Work.ua.

Повідомляється, що у травні на платформі працевлаштування з'явився розділ із вакансіями, в яких зазначено, що роботодавець може бронювати працівників. Наразі агрегатор пропонує 6,8 тис. таких позицій із понад 100 тис. наявних на сайті оголошень. Видання проаналізувало, у яких сферах та регіонах таких вакансій найбільше.

Читайте також:

При цьому наголошується, що бізнес може пропонувати опцію броні не для конкретної посади, а загалом як компанія, що відповідає заповітним "трьом критеріям", і прописувати таку можливість щоразу як додатковий спосіб боротися за увагу претендентів на роботу.

Сфери діяльності

  • Логістика та зовнішньоекономічна діяльність – кожна десята вакансія
  • Робочі спеціальності в енергетичній галузі – найбільше вакансій у самій сфері по відношенню до загальної кількості
  • Найменше вакансій із бронюванням – у дизайні чи салонах краси (менше 1%).

інфографіка
інфографіка / work.ua

Регіони

Видання зазначає, що логічно було б припустити, що таке бронювання є у великих містах. Однак дані свідчать про те, наприклад, у Києві майже на 30 тис. нових вакансій (третина від усієї країни) має лише 1 тис. пропозицій з бронюванням. Тобто лише 3,5%, що є одним із найнижчих показників щодо населення – близько 25 вакансій із бронюванням на 100 тис. населення.

У той же час, цей показник суттєво більший у малих містах, де розташовані філії великих роботодавців, а населення не перевищує 100 тисяч осіб, а саме:

  • Буськ (Львівська обл.) на 50 вакансій – 14 з бронюванням.
  • Миронівка (Київська обл.) на 32 вакансії – 7 
  • Охтирка (Сумська обл.) та Надвірна (Івано-Франківська обл.), де "Укрнафта" пропонує кілька десятків технічних вакансій із бронюванням.

інфографіка
інфографіка / work.ua

Раніше ми писали про те, що, у разі ухвалення закону про економічне бронювання, фізична особа-підприємець, яка забажає забронювати себе або свого працівника, повинна мати дохід не менше 61,2 тисячі гривень на місяць і сплачувати за заброньованого працівника військовий збір у 20,4 тисячі гривень.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK