Фонд розвитку підприємництва візьме за основу німецький досвід повоєнного відновлення.

У Мінфіні розповіли про етапи реформування Фонду.
Фонд розвитку підприємництва візьме за основу німецький досвід повоєнного відновлення.
Виступ Володимира Зеленського на Ukraine Recovery Conference 2024 / president.gov.ua

Під час міжнародної Конференції з питань відновлення України, що відбулася в Берліні, було ухвалено рішення реформувати Фонд розвитку підприємництва (ФРП), який отримав назву «Візія: Фонд розвитку підприємництва 2.0» на зразок Німецького банку розвитку KfW.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів

Зазначається, що метою реформування ФРП є трансформація Фонду на повноцінну національну установу розвитку для підтримки малого та середнього підприємництва (МСП) в Україні.

Читайте також:

Реформи пройдуть у три етапи:

  1. Перетворення Фонду на незалежну установу для розробки та впровадження проектів міжнародної та державної підтримки у сфері забезпечення доступу МСП до фінансування. На цьому етапі у Фонді відбудеться комплексна реформа корпоративного управління, яка передбачає створення наглядової ради, що включає представників уряду та більшість членів якої будуть незалежними.
  2. Фонд подасть заявку на проходження оцінки відповідності вимогам ЄС, що у разі успіху дозволить йому безпосередньо залучати кошти від ЄС.
  3. ФРП вийде на ринки капіталу та зможе мобілізувати кошти приватних інвесторів для фінансування програм відновлення української економіки.

Читайте також:

«Під час війни Фонд повністю виправдав свій мандат та мету діяльності, забезпечивши всього за 2 роки запуск 17 нових проектів підтримки фінансування малого та середнього бізнесу, по суті ставши основним двигуном кредитування економіки України під час війни. Міністерство фінансів України підтримує новий проект Уряду Німеччини та KfW щодо інституційного розвитку Фонду в рамках ініціативи «Візія: ФРП 2.0», – заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

При цьому міністр німецького економічного співробітництва та розвитку Свенья Шульце сказав, що в основу реформ Фонду ляже успішний післявоєнний досвід Німеччини.

«Одним із найдієвіших інструментів для забезпечення відновлення є пільгове кредитування малих та середніх підприємств України. У Німеччині наш банк розвитку KfW був незамінним у прокладанні шляху до «економічного дива» у 1950-х та 1960-х. Наш досвід KfW є тим, чим ми можемо поділитися з Україною під час її відновлення через Альянс за стійкість МСП», – наголосив німецький міністр.

Голова Правління ФРП Андрій Гапон також підтвердив, що німецький досвід буде дуже корисним для України.

«Як приклад для нової інституційної моделі ФРП ми обрали модель Німецького банку розвитку KfW. ФРП ідеально відповідає цій моделі, оскільки вона була спільно розроблена та покладена в основу діяльності Фонду ще у 1999 році і за своєю суттю ФРП несе основну ідеологію та риси моделі KfW», – зазначив голова ФРП.

Раніше ми писали про те, що Україна в рамках Міжнародної конференції з відновлення України в Берліні спільно з 30 партнерами з інших країн та міжнародних організацій створили Альянс стійкості малого та середнього бізнесу для України, в рамках якого для підтримки підприємців буде виділено 7 млрд. євро протягом 4 років.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK