Спрощення ведення бізнесу: Рада перевела дозволи та ліцензії на декларативний принцип

Українці зможуть розпочати власну справу, яка потребує отримання дозволів чи ліцензій, просто безоплатно задекларувавши відповідну діяльність.
Спрощення ведення бізнесу: Рада перевела дозволи та ліцензії на декларативний принцип
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Верховна Рада України перевела дозволи та ліцензії на декларативний принцип на час дії воєнного стану. Такі норми містить законопроєкт №7331, підтриманий на засіданні 17 липня в другому читанні та в цілому. Про це повідомили в Міністерстві економіки.

Читайте також:

Зазначається, що проєкт закону покликаний допомогти бізнесу прилаштуватися до умов роботи під час війни, стимулювати ділову активність та сприяти розвитку економіки.

За словами міністра економіки Юлії Свириденко, від початку повномасштабного вторгнення відомство перевело на декларативний принцип 58 дозволів, 13 ліцензій та до 500 інших публічних послуг для бізнесу.

Читайте також:

"Законопроєкт, який підтримав парламент, спрощує ведення бізнесу. Українці зможуть розпочинати власну справу, яка потребує отримання дозволів чи ліцензій, просто безоплатно задекларувавши відповідну діяльність. Крім високоризикованих видів діяльності, перелік яких затвердить Кабмін. Подати передбачені законодавством документи, як-от заявки на продовження дії дозволів, відповідну звітність та інші документи буде потрібно після закінчення дії воєнного стану", - прокоментувала міністр.

Відповідно до проєкту закону декларативний принцип провадження господарської діяльності запроваджується на період дії воєнного стану для діяльності, що потребує отримання дозволів, ліцензій та інших результатів публічних (публічних електронних) послуг. При цьому:

  1. Декларація, подана за цим законом, прирівнюється по статусу до дозволу, ліцензії чи інших результатів надання публічних (електронних публічних) послуг. А декларації про провадження господарської діяльності, подані раніше, продовжують діяти відповідно до цього закону.
  2. Декларація може бути подана в будь-якому місці країни незалежно від того, де розташоване підприємство чи мешкає підприємець.
  3. Декларація дійсна на період дії воєнного стану та до кінця календарного року, у якому припинено або скасовано воєнний стан (але не менше трьох місяців із дня його припинення чи скасування). Після цього підприємець має звернутися за відповідними дозволами чи ліцензіями до дозвільних органів. У разі такого звернення декларація буде чинною до отримання дозволу або ж відмови.
  4. Отримані раніше дозволи, ліцензії, терміни яких закінчуються, автоматично продовжуються до кінця календарного року, у якому припинено або скасовано воєнний стан (але на термін не менший трьох місяців із дня його припинення чи скасування).
  5. У період дії воєнного стану переоформлювати раніше отримані дозвільні документи, вносити зміни до інформації в декларації тощо не потрібно, навіть якщо настали визначені законодавством терміни для цього. 
  6. Обов'язкові звіти, повідомлення, документи, що не подавалися під час воєнного стану, мають бути подані до кінця календарного року, у якому припинено або скасовано воєнний стан (але не менше трьох місяців із дня його припинення чи скасування).
  7. Планові перевірки з питань видачі дозвільних документів на час дії воєнного стану припиняються.

Читайте також:

Порядок подання декларації та перелік видів діяльності, на яких дія закону не розповсюджується, визначає уряд. 

Протягом 15 днів після набуття чинності законом дозвільні органи мають опублікувати на своїх офіційних вебсайтах переліки декларацій про провадження господарської діяльності, які були подані до набрання чинності цим законом. А уряд протягом 2 місяців має ухвалити підзаконні акти, необхідні для виконання закону. 

Читайте також:

Закон набуде чинності після підписання президентом України. 

Раніше ми писали, що, за даними судового реєстру, понад 5 тисяч компаній стали фігурантами кримінальних справ у 2023 році. Загалом рекордні 43 тисячі документів із відповідними згадками бізнесу зафіксовано минулого року.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK