Бізнес за кордоном: де і що найчастіше відкривають українці

У додатку "I'm Ukrainian mobile app" зареєстровано 533 українські бізнеси в 32 країнах світу.
Бізнес за кордоном: де і що найчастіше відкривають українці
Alice Kotlyarenko / unsplash.com

Із початку повномасштабної війни українці активно відкривають бізнес за кордоном. На карті українського бізнесу, створеної проектом об'єднання українців у світі "I'm Ukrainian mobile app", зареєстровано 533 українські бізнеси в 32 країнах світу. Часто він орієнтований саме на співгромадян, які перебувають за межами України через війну.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на коментар виданню керівника проекту "Im Ukrainian mobile app" Юлії Токар.

Читайте також:

Видання зазначає, що найбільше українці реєструють бізнес у Польщі, Німеччині, де є численні українські громади в Європі, а також у Чехії та Великій Британії. При цьому український бізнес – найпопулярніший розділ у додатку. Українці за кордоном шукають українські ресторани, свій сервіс та салони краси.

"Не лише тому, що знають про якість українських послуг, а й з патріотичних міркувань – йдуть "свій до свого по своє". Часто українські підприємці працевлаштовують українців за кордоном, даючи робочі місця. Як українцям, які через повномасштабне вторгнення виявилися за межами Батьківщини, так і тим, хто давно живе за кордоном, інтегрований та добре володіє місцевою мовою", - зазначила Юлія Токар.

Також повідомляється, що найпопулярніші види діяльності, які українці пропонують співгромадянам за кордоном, – сфера послуг, ресторани та індустрія краси. Такі заклади українці відкривають майже в кожній країні перебування і часто, насамперед, саме для українців.

Як пише видання, ресторани, які відкривають українці за кордоном – це часто заклади української кухні, кафе чи суші. Також відомі в Україні ресторани, що розвивають свою мережу за кордоном. Майже у кожній країні жінки пропонують українські страви: вареники, пельмені, млинці, сирники. А на другому місці за популярністю "для своїх за кордоном" – онлайн-послуги. Це консультації психологів, таргетологів та фотографів.

Крім того, попитом серед українців у всіх країнах користується пілатес, йога, масажі. Також побільшало відкриватися українських книгарень.

Видання наводить приклади незвичайних пропозицій українського бізнесу за кордоном, а саме:

  • У Хорватії українець облаштував лазню на дровах. Нею користуються переважно українці, бо у цій країні немає традиції паритись.
  • У Белфасті в Північній Ірландії українці виготовляють цілюще українське мило. Для нього використовують настої українських трав та продуктів бджільництва.

Раніше ми писали про те, що після ухвалення Верховною Радою законопроекту №7331 українці зможуть розпочати власну справу, яка потребує отримання дозволів чи ліцензій, просто безкоштовно задекларувавши відповідну діяльність.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK