В альтернативній енергетиці України знайдено російський слід

Усього 850 компаній, які займаються відновлюваними джерелами енергії, згенерували 189,6 млрд грн доходу за 2023 рік.
В альтернативній енергетиці України знайдено російський слід
Mariana Proença / unsplash.com

Станом на 17 липня 2024 року 873 юрособи та 21 ФОП мають 1238 об'єктів електроенергетики, які використовують альтернативні джерела для виробництва електроенергії. При цьому 25% компаній зі переліку входять/пов'язані або належать до 127 фінансово-промислових груп, а понад 850 компаній зі списку згенерували 189,6 млрд грн доходу за 2023 рік. Серед фірм, що займаються альтернативною енергетикою, виявлені підсанкційні бізнесмени та російський слід.

Про це повідомляє R&D центр YouControl у своєму дослідженні.

Читайте також:

Аналітики відзначають, що сукупний виторг понад 850 компаній, які використовують альтернативні джерела для виробництва електроенергії, зростає у гривневому еквіваленті: за 2023 рік склав 189,6 млрд грн, у 2022 році – 160,2 млрд грн, а у 2021-му – 119,1 млрд грн. При цьому 2023-го не представили фінзвітність 21 підприємство або 2,41%, 2022 року — 17 юрособ або 1,95%, а 2021-го 20 фірм або 2,29% (з урахуванням компаній, яких ще не було на рік подання фінансової звітності).

Повідомляється, що до п'ятірки найбільших за виручкою у 2023 році входить одна державна компанія з реєстрацією у Київській області з 48,6 млрд грн. Друге місце посіло підприємство із фінансово-промислової групи "МХП" з 39,2 млрд грн. А на третьому – компанія із фінансово-промислової групи "СКМ" з 31 млрд грн. На четвертому та п'ятому місці держпідприємства зі столиці та Хмельницької області, які згенерували 9,7 млрд грн та 8,7 млрд грн виручки відповідно.

При цьому аналітики зазначають, що низка фірм належать підсанкціонним бізнесменам і мають російський слід, зокрема:

Вадим Єромолаєв

2 компанії зі складу ФПГ "Алеф": ПрАТ "МЕТАЛУРГМАШ" та ТОВ "АЯКС ДНІПРО". Бенефіціаром першою є підсанкційний Вадим Єрмолаєв. До кінця червня 2024 року він був учасником ТОВ "АЯКС ДНІПРО". Єрмолаєва у складі учасників замінила його дружина Ганна Єрмолаєва, яка, за повідомленням ЗМІ, є власницею кримських винних заводів. Згодом власником такої ж частки у статутному капіталі, що їй належить, стала компанія ТОВ "КАПІТАЛ-ПРОГРЕС". Учасником останньої є Станіслав Віленський.

Дмитро Фірташ

Учасницею ПП "СИНЬКІВ", що має одну сонячну електростанцію в Тернопільській області, є Марія Фірташ, яка є матір'ю Дмитра Фірташа, який перебуває під санкціями РНБО.

Тарас Демкура

Учасником ТОВ "СОЛАР ЕНЕРДЖІ ФІЛД", що оперує сонячною електростанцією в Дніпропетровській області, зазначений Тарас Демкура, який, ймовірно, є учасником російської компанії ТОВ "ГАРАНТ-ПЛЮС".

Степан Бірюков

Одним з учасників ТОВ "САЙЄНС ІННОВЕЙШН ПРОДАКШН", що володіє гідроустановкою в Житомирській області, є Степан Бірюков. Особа з ідентичним ПІБ є учасником ТОВ ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА ФІРМА "КЭМЗ "СВАРКА", зареєстрованого в Москві.

Олексій Дяков

Бенефіціар ТОВ "ГІДРОРЕСУРС-К", який володіє трьома гідроелектростанціями в Черкаській області, Олексій Дьяков, є учасником ТОВ "ЯК", зареєстрованого згідно з російським законодавством у тимчасово окупованому Криму.

Крім того, повідомляється, що у структурі власності 4 компаній: ТОВ "СОНЯЧНІ СТАНДАРТНІ РІШЕННЯ", ТОВ "Південне ЕНЕРДЖІ", ТОВ "БІО ІНВЕСТ ГРУП-1" та ТОВ "ЛІТКИ-СОЛАР" з Реєстру об'єктів електроенергетики, присутні компанії та Китаю.

Раніше ми писали про те, що Нацбанк розпочав перевірку мікрокредитних компаній «Просто Позика» та «Тайм Кредит» та їхніх власників Андрія та Наталії Манучарових, які, як встановили журналісти, є громадянами Росії.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK