Малий та середній бізнес під час війни дедалі більше розраховує на власні гроші

З початку повномасштабного вторгнення цей показник зріс утричі.
Малий та середній бізнес під час війни дедалі більше розраховує на власні гроші
Emil Kalibradov / unsplash.com

На початок повномасштабного російського вторгнення лише на власні кошти на економічну та операційну діяльність розраховували 10% представників малого та середнього бізнесу, а тепер цей показник зріс до 30%.

Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на слова доцента КНЕУ ім. Вадима Гетьмана Владислава Лавренюка під час презентації «Стійкість українського бізнесу під час повномасштабного вторгнення.

Читайте також:

Зазначається, що, за словами експерта, на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну відбулися суттєві зміни у використанні вітчизняними бізнесами фінансових інструментів, а відтак значно змінилися стратегії фінансування та виживання підприємств.

«До повномасштабного вторгнення переважна частина підприємств використала банківські кредити (31%) та лізинг (23%), що свідчить про активне залучення зовнішнього фінансування для забезпечення бізнес-діяльності. Однак лише власні кошти використали лише 10% опитаних, що наголошує на залежності бізнесу від зовнішніх джерел фінансування. Наразі фінансові стратегії бізнесу змінилися – вже 30% опитаних використовують виключно власні гроші. Тобто відбулося усунення фокусу у бік самодостатності в умовах невизначеності», – зазначив Владислав Лавренюк.

Також повідомляється, що більшість опитаних представників бізнесу схильні до використання у майбутньому донорських коштів. Про такі очікування повідомили 59% опитаних. Водночас гіпотеза про суттєвий вплив війни на відносини бізнесу з банками, за даними дослідження, не підтвердилася.

«Більшість підприємств – 81% – не відчули значних змін у своїх відносинах із банківськими установами. Вважаємо, що такі результати є ознакою стійкості банківської системи та її безперебійного функціонування на початку повномасштабного вторгнення та надалі. У той же час, як показало опитування, 7% респондентів зазнали негативних і 3% - нейтральних змін. Показники справді незначні, що свідчить про обмежений вплив воєнних дій на відносини бізнесу та банків», – розповів експерт.

При цьому наголошується, що респонденти, які оцінили таку співпрацю негативно, переважно скаржилися на ускладнення умов кредитування та безпідставні, на їхню думку, відмови у наданні позичкових коштів. Однак, за словами Лавренюка, порівняно з попередніми воєнними роками зараз таких відмов поменшало.

Дослідження "Стійкість українського бізнесу під час повномасштабного вторгнення" виконано у рамках науково-дослідного проекту "Переміщений бізнес у контексті ревіталізації регіональних екосистем" Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана. Опитування тривало з 12 червня по 9 серпня 2024 року за участю керівників 631 підприємства – переважно мікро-, малого та середнього бізнесу.

Раніше ми писали про те, що близько 194 тисяч нових ФОП відкрили українці за 8 місяців 2024 року, а за цей же період припинили свою діяльність трохи більше ніж 120 тисяч підприємців.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK