Російські обстріли енергетики: чи будуть узимку графіки відключення газу

Крім об'єктів електроенергії, ворог активізував удари по газовій інфраструктурі України, щоб залишити українців без газу і тепла.
Російські обстріли енергетики: чи будуть узимку графіки відключення газу
ілюстративне фото / utg.ua

Російськи обстрілам піддаються не тільки об'єкти електроенергетики, а й об'єкти "Нафтогазу", атаки на які почастішали з весни цього року. За найгіршого сценарію можуть виникнути проблеми з центральним опаленням, а українцям, окрім графіків відключення світла, доведеться звикати і до відключень газу.

Про це пише "Економічна правда".

Видання зазначає, що, незважаючи на те, що зі зрозумілих причин "Нафтогаз" не публікує жодних подробиць про конкретні об'єкти та наслідки обстрілів, офіційні повідомлення міноборони РФ відкривають завісу.

«Наприклад, ось так дослівно виглядає повідомлення міноборони РФ після останнього масованого обстрілу української енергетики: "Також завдано удару по газокомпресорних станціях у Львівській, Івано-Франківській та Харківській областях, які забезпечують функціонування газотранспортної системи України"», – пише видання.

Читайте також:

Експерти газового ринку, з яким спілкувалося видання, зазначають, що незважаючи на те, що підземним сховищам газу нічого не загрожує, оскільки вони знаходяться глибоко під землею, трьома головними цілями російських обстрілів є:

  1. Зірвати підготовку України до опалювального сезону, виключивши можливість закачування газу до ПСГ.
  2. Впливати на обсяги закачування газу європейськими трейдерами, які й так низькі цього року.
  3. Впливати на транзит російського газу через Україну шляхом розбалансування системи.

Експерти також розповіли виданню про те, чим загрожує продовження атак узимку.

"Ми розуміємо, що ворог не відмовиться від планів знищення української енергетики, тому готуємось до різних можливих сценаріїв. Найгірший з них – це тимчасова недоступність потужностей відбору газу з ПСГ. На цей випадок у нас розроблено альтернативні режими роботи газосховищ та ГТС, які передбачають механізми для досягнення необхідної потужності", – розповіли виданню у "Нафтогазі". При цьому у компанії стверджують, що взимку обмежувати постачання газу населенню не планують.

Водночас, за словами екс-начальника «Оператора ГТС України» Сергія Макогона, якщо росіяни повністю виведуть з ладу ті об'єкти, по яким цілилися з початку року, то буде складно забезпечити населення та ТКЕ необхідною кількістю газу і тоді доведеться запроваджувати обмеження, як з електроенергією.

У свою чергу, керівник аналітичного центру "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар спрогнозував, що апокаліптичного сценарію взимку не буде, оскільки газові сховища знаходяться глибоко під землею, а наземна інфраструктура через свою розгалуженість зберігає маневреність та гнучкість.

А ось співрозмовник видання в уряді бачить виходом, щоб уникнути гіршого сценарію, посилення української ППО.

"Якщо зупиниться транзит і будуть суттєві руйнування газокомпресорних станцій, то можливі певні обмеження постачання газу населенню та проблеми з централізованим опаленням. Це якщо збудеться песимістичний сценарій. Ми бачимо, що вони продовжують бити по газовій інфраструктурі. Якщо розіб'ють так зване "київське кільце" – це мережа, яка постачає газ до столиці, то Київ сидітиме без світла, без газу, без тепла. Тому єдиний сценарій цього уникнути – посилення ППО», – наголосив представник уряду.

Раніше ми писали про те, що з початку 2024 року компанії Групи Нафтогаз: АТ "Укргазвидобування" та ПАТ "Укрнафта" - видобули 9,8 млрд куб. м товарного газу, що на понад 7% більше, ніж за аналогічний період минулого року.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK