Словацький прем'єр 7 жовтня вмовлятиме Україну продовжити транзит російського газу

Словаччина підтримує прагнення Києва вступити до ЄС та очікує, що українська сторона піде назустріч.
Словацький прем'єр 7 жовтня вмовлятиме Україну продовжити транзит російського газу
Роберт Фіцо / facebook.com/robertficosk

Не виключено, що на початку наступного року виникнуть проблеми з постачанням нафти та газу через Україну до Словаччини. Але словацький уряд проситиме українську сторону продовжити транзит після 1 січня 2025 року.

Про це повідомляє словацьке видання Аktuality з посиланням на слова прем'єр-міністра Словацької Республіки Роберта Фіцо в ефірі дискусійної програми STVR «Суботній діалог».

Читайте також:

"Газ і нафта в тому обсязі, який заплановано, надходить. Переговори йдуть надзвичайно інтенсивно. Однак я не можу виключати, що ми можемо досягти періоду на початку 2025 року, що виникнуть проблеми такого типу", - заявив Роберт Фіцо.

Словацький прем'єр також зазначив, що хоче переконати українську сторону у необхідності збереження транзиту енергоносіїв (нафти та газу) через Україну на спільному засіданні урядів Словаччини та України у понеділок (7 жовтня).

«Ми хочемо досягти, переконавши Україну, що транзит підійде. І Україна, і Словацька Республіка мають розвинену енергетичну інфраструктуру для транзиту нафти та газу", – додав Фіцо.

Прем'єр також вважає, що будь-хто, хто хоче зберегти розум, не може зупинити транзит газу та нафти.

"Я вважаю, що переговори (з урядом України 7 жовтня) сприятимуть збереженню Україною транзиту. Я не претендую на те, що це буде вирішено", - сказав він.

При цьому політик відкинув "безглузді політичні директиви, які походять від ЄС у цьому дусі".

"Ми переконуватимемо наших українських партнерів використовувати свою енергетичну інфраструктуру для імпорту газу та нафти на територію Західної Європи. Їм також знадобиться ця інфраструктура для себе. Україна, наприклад, повідомляє, що має власні запаси газу і здатна в короткий термін використовувати свій газ не тільки для внутрішнього споживання, але і для експорту на Захід. Дістатись туди можна лише через існуючу інфраструктуру.

"Ми підтримуємо Україну в її вступі до ЄС і очікуємо, що Україна поводитиметься нормально і розумно в цьому дусі", - заявив Фіцо.

За його словами, нерозумно не використати побудовану енергетичну транзитну інфраструктуру Словаччини та України.

«Від цього всі виграють, бо за транзит, транзитні збори платитимуться», - наголосив він.

Раніше ми писали про те, що російський уряд готовий продовжити транзит газу до ЄС через газотранспортну систему України після завершення чинного контракту 31 грудня 2024 року.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK