Росіяни незаконно виводять гроші та активи з України - Опедатабот

621 компанія позбулася російського сліду і продовжують працювати в Україні та вигравати мільйонні державні тендери.
Росіяни незаконно виводять гроші та активи з України - Опедатабот
ілюстративне фото / tverezo.info

З початку повномасштабного вторгнення в Україну закон забороняє прибирати російських власників чи бенефіціарів із компаній. Втім, незважаючи на обмеження, 621 компанія позбулася російського сліду і продовжують працювати в Україні та виграють мільйонні державні тендери.

Про це повідомляє Опендатабот.

Читайте також:

Зазначається, що за зверненням порталу Міністерство юстиції у 8 із 10 перевірок довело, що реєстраційні дії були незаконними. Втім, зміни не було скасовано, а компанії з вибіленою репутацією продовжують працювати на ринку України.

Повідомляється, що щонайменше 621 українська компанія видалили власників або кінцевих бенефіціарів із Росії за останні три роки. Позбувшись російського сліду, ці бізнеси продовжували працювати в Україні. Зокрема, йдеться про такі бізнеси, як:

  • РАВЕТТІ УКРАЇНА – компанія з адресою масової реєстрації, яку ділить із 75 іншими бізнесами. Торік чистий прибуток Раветті Україна склав 4,7 млн ​​грн. З початку року ця компанія вже виграла в облгазах Києва, Рівного та Сум тендерів майже на 3 млн грн.
  • ДОМОФОН. ІНЖИНІРІНГ. ОХОРОНА. Минулого року чистий прибуток компанії склав 3,3 млн грн.
  • ГЕСТЛАЙФ ТРЕВЕЛ. За минулий рік дохід компанії становив 1,4 млн грн.
  • ЕФ ЕС МАККЕНЗІ-Україна: минулого року компанія отримала чистий прибуток у 515 тисяч грн.
  • ЦЕНТР РОЗВИТКУ ІНВЕСТИЦІЙ І БІЗНЕСУ із чистим прибутком у 312 тисяч гривень за минулий рік.
  • ЕКСМО ЕКСЧЕНДЖ УКРАЇНА, на даний час - ЛАЛАНА ГРУП. Компанія минулого року зазнала збитків у 1,6 млн грн. Крім того, бізнес має несплачені борги перед бюджетом виконавчого провадження.
  • РЕТВОРЕННЯ - компанії належить торгова марка Nadi Renardi. Крім того, бізнес зареєстрований за адресою масової реєстрації — там свою юридичну адресу відзначили ще 53 компанії.
  • НОВАКОМ УКРАЇНИ. З 2020 року компанія не подає своєї фінансової звітності.

Видання зазначає, що відповідальність за незаконні перереєстрації зазнали деякі нотаріуси або державні реєстратори, що засвідчують зміни. Переважно фахівців тимчасово позбавляли доступу до реєстрів.

Крім того, ще в одному випадку щодо компанії ПАЛВІ ТЕЛЕКОМ нотаріус посилався на вигляд про постійне місце проживання росіянина в Україні — відповідний документ дійсно має підпадати під низку винятків і робити зміни законним. Водночас у тій самій перевірці Мін'юст не знайшов у реєстрах такого паперу чи відомостей про нього. Перереєстрацію було визнано законною та порушень Мін'юстом не виявлено. Варто зазначити, що останні два роки після внесення реєстраційних змін компанія бере активну участь і виграє державні тендери: майже на мільйон гривень у 2023 і вже на 1,8 мільйона грн з початку 2024 року.

Читайте також:

У той же час, незважаючи на те, що в Міністерстві юстиції України навіть за декількома вибірковими перевірками підтвердили порушення, поки жодна реєстраційна дія не скасована, а компанії продовжують працювати.

Так, на запит Опендатабота в Міністерстві юстиції України прокоментували, що реєстраційні зміни можуть бути скасовані або на підставі рішення суду, або у разі, якщо скаргу подасть особа, право якої порушено, протягом двох місяців з дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про порушення своїх прав, але не пізніше одного року з дня ухвалення відповідного рішення, вчинення дії чи бездіяльності. Втім, у переважній більшості випадків уже минуло більше одного року з моменту перереєстрації, тобто терміни втрачені. Водночас немає і конкретного потерпілого від виведення російських капіталів та відбілювання бізнесу.

«Зараз склалася досить дивна ситуація: Україна вимагає від закордонних партнерів блокувати російські активи та передачу нам цих грошей, водночас росіяни спокійно та безкарно виводять свої капітали з України. Цей висновок просто не контролюється держустановами, обов'язками яких є моніторинг реєстраційних дій. Навіть за умови коли приватна компанія принесе готовий список потенційних порушників, а державні установи їх підтверджують — нічого не відбувається. Міністерство юстиції не може ці порушення усунути за давністю дій та відсутністю потерпілої особи. Поки ці питання залишаються відкритими, росіяни продовжують виводити свої кошти, а їхні бізнеси зароблятимуть на українцях та державних тендерах», – наголосив засновник Опендатаботу Олексій Іванкін.

В Опендатабот повідомили, що не прибирають позначення про наявність власників з РФ/РБ у картках компаній навіть після їх зміни, а також нагадали, що 18,9 тисяч компаній із власниками з Російської Федерації було зафіксовано на початок повномасштабного вторгнення.

Раніше ми писали про те, що у "Національному кешбеку" беруть участь компанії з власниками з РФ.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK