Тіньова економіка: названо ТОП схем за розміром бюджетних втрат в Україні

При цьому по деяких напрямках спостерігається зменшення тіньового сектора.
Тіньова економіка: названо ТОП схем за розміром бюджетних втрат в Україні
ілюстративне фото / Соцмережі

Фахівці аналітичних центрів опублікували нове дослідження найбільших схем тіньової економіки, висновки якого підтверджують дані щодо детінізації низки напрямків. Однак деякі схеми продовжують діяти та мати тенденцію до зростання.

Про це повідомляє координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетьман у себе у Фейсбук.

Читайте також:

Так, згідно з даними дослідження, зменшення тіньового сектора спостерігалось у таких сферах:

  • За рік суттєво зменшилися втрати бюджету від схеми "контрафакт, нелегальна торгівля" з торішніх 46-51 млрд грн на рік до поточних 35-40 млрд грн на рік.
  • Обсяги «втечі» доходів за кордон перебувають на історично низькому рівні – потенційні втрати бюджету лише 9-11 млрд грн на рік.
  • Спостерігається зменшення схеми формування схемного податкового кредиту («скрутки») – з 16-20 млрд грн рік тому до 15-18 млрд грн .

При цьому серед наявних тіньових схем лідерами є:

  1. "зарплати у конвертах" – 115-230 млрд грн на рік
  2. "сірий" імпорт/контрабанда: втрати бюджету зросли до 120-167 млрд за даними 2023 року
  3. "конвертаційні та/або транзитні центри, податкові ями, міскодинги, дропи": потенційні втрати бюджету становлять 30-60 млрд грн на рік.
  4. схеми з ФОП: ФОП замість найму 3 група та «обнал» - 4-10 млрд грн; заниження оборотів ФОП – 7,5-12 млрд грн .

При цьому, як зазначає співавтор дослідження, структурні зміни, зміни до законодавства, війна, економічна криза та інші фактори – призвели до зростання обсягів зловживань за певними схемами (заробітні плати «в конвертах»; порушення митних правил, контрабанда та корупція на кордоні), водночас і до зменшення зловживань за іншими схемами (насамперед офшорні схеми та BEPS, а також «скрутки» ПДВ, схеми в агро секторі).

«За висновками авторів дослідження – загальною рекомендацією до всіх розділів є продовження та завершення судової реформи, перезавантаження БЕБ, інституційна реформа митної служби та податкової – перенабір співробітників на відкритих конкурсах із вирішальним голосом міжнародних фахівців та забезпечення їм гідних заробітних плат», - наголосив Олег Гетьман. .

Раніше ми писали про те, що, за оцінками дослідження Інституту соціально-економічної трансформації, держбюджет недоотримує близько 400 млрд грн від тіньового сектора.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK