У Польщі зріс попит на україномовних працівників: у чому причина

Майже в 10 разів виріс попит на працівників із знанням української мови в Польщі.
У Польщі зріс попит на україномовних працівників: у чому причина
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Починаючи із серпня 2022 року, у Польщі фіксується пікове зростання попиту на україномовних працівників. Про це повідомили в міжнародній агенції з працевлаштування Gremi Personal.

Якщо декілька років тому запити серед роботодавців на працівників із знанням української в середньому становили 200-250 на рік, то в другій половині 2022 року сума запитів уже перевищила 1 тис. З початком 2023 року динаміка продовжує зростати. 

Читайте також:

За даними Польського економічного інституту, за період січень - вересень 2022 року в Польщі зареєструвалися понад 10 тис. українських компаній. Водночас у країні нараховується понад 25 тис. компаній, у яких принаймні одним з акціонерів є українська компанія. 

У Польщі нещодавно відкрили свої відділення Нова Пошта, "Розетка", Haski Managment. Також анонсували відкриття monobank, "Дія.Бізнес", "Документ", мережа GastroFamily ("Білий налив", БПШ, Mushlya), ресторани: "Чорноморка", "Галя Балувана", "П'яна вишня", Gaga. Торгові марки: "Три ведмеді", "Лімо", Spell Chocolatе тощо.

Читайте також:

"Українці в Польщі бажають працювати з українськими компаніям щонайменше через можливість опинитися у звичному мовному середовищі. До того ж це можливість отримати гарну посаду й без знання польської мови та працювати за кваліфікацією не нижче ніж в Україні. Водночас й українські компанії також мають запит працювати з українцями", - сказала директорка департаменту рекрутації Gremi Personal Ганна Джоболда.

За її словами, мільйони українців, які зараз знаходяться в Європі, звикли до українських продуктів чи сервісів і мають бажання продовжувати користуватися ними, знаходячись у Польщі чи Німеччині. Зважаючи на ці обставини, бізнеси починають реагувати, здійснюючи зовнішню експансію на нові ринки. 

Читайте також:

В агенції зазначають, що запити українських бізнесів, які переїжджають, мають свою специфіку. Наприклад, менеджерів із продажу шукають серед поляків чи українців, які добре володіють польською мовою. Однак, якщо робота не вимагає зовнішньої комунікації, українські компанії прагнуть винаймати українців.

Через війну понад 5 млн українців виїхали за кордон. За офіційними даними, з них лишилися в Польщі понад 1 млн і стільки ж тих, хто приїхав у Польщу до початку війни.

Раніше ми писали, що українці, які поїхали в Польщу після початку повномасштабної війни, можуть легально працювати там без спеціальних дозволів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK