Повітряна тривога в Україні: чи можуть співробітники відмовитися працювати до відбою

Чи вправі роботодавець вимагати від працівника виконувати роботу під час повітряної тривоги.
Повітряна тривога в Україні: чи можуть співробітники відмовитися працювати до відбою
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Безпосередньо в трудовому законодавстві України немає норми щодо заборони працювати під час повітряної тривоги, не прописана й відповідальність роботодавця, якщо доводиться працювати. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Читайте також:

Зазначається, що захист населення, територій та майна від надзвичайних ситуацій, зокрема воєнного характеру, є функцією держави, яка забезпечується заходами цивільного захисту.

За словами Лубінця, для здійснення функцій цивільного захисту держава залучає матеріально-технічні ресурси всіх рівнів. Тож роботодавець зобов'язаний забезпечувати захист своїх працівників, зокрема під час оповіщення про повітряну тривогу.

Читайте також:

Згідно з Кодексом законів про працю України на всіх підприємствах, в установах, організаціях мають бути створені безпечні й нешкідливі умови праці. Забезпечити їх повинен роботодавець, крім випадків, коли з працівником укладено трудовий договір про дистанційну роботу.

"Роботодавець не має права вимагати від працівника виконувати роботу, що загрожує його життю, а також в умовах, які порушують законодавство про охорону праці", - йдеться в повідомленні.

При цьому працівник має право відмовитися виконувати доручену роботу, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або людей, які його оточують, і довкілля.

Читайте також:

Лубінець додав, що роботодавець не повинен нехтувати правилами цивільного захисту. У Кримінальному кодексі передбачена відповідальність, зокрема, за такі злочини:

  • порушення вимог про охорону праці;
  • порушення вимог пожежної чи техногенної безпеки;
  • службова недбалість.

"Таким чином роботодавець зобов'язаний забезпечувати цивільний захист своїх працівників, зокрема під час оповіщення про повітряну тривогу, а працівник зобов'язаний додержуватися правил цивільного захисту під час повітряної тривоги та евакуюватися в безпечне місце", - підсумував омбудсмен.

Раніше ми писали, що робити та куди бігти під час повітряної тривоги.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK