Жінкам в Україні дозволили йти в декретну відпустку пізніше

Вагітні жінки самі визначатимуть початок декретної відпустки.
Жінкам в Україні дозволили йти в декретну відпустку пізніше
Ілюстративне фото / Getty Images

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №9271 щодо особливостей використання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Тепер жінки зможуть самі визначати початок декретної відпустки. Про це йдеться на сайті партії "Слуга народу".

Читайте також:

Зазначається, що сьогодні оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 126 календарних днів надається в чіткому розподілі кількості днів на до та після пологів. Неускладнена вагітність - 70 днів до пологів та 56 після них.

У разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів тривалість відпустки збільшується до 140 (відповідно 70 до та 70 після пологів). А для жінок, віднесених до 1-3 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, термін цієї відпустки - 180 календарних днів (90 днів до та 90 після пологів).

Читайте також:

"Ми пропонуємо надати можливість жінкам за відсутності медичних протипоказань самим вирішувати, коли розпочинати і закінчувати відпустку в межах цих 126 днів. Таким чином жінки, розпочавши пізніше таку оплачувану відпустку змогли б подовжити її в післяпологовий період на ту невикористану до пологів кількість днів", - розповіла народний депутат СН Марина Бардіна.

За новим законом, працюючій жінці буде надана можливість за відсутності медичних протипоказань та за її бажанням розпочинати відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами пізніше, ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів, та пропорційно збільшити післяпологову частину відпустки. При цьому загальна тривалість відпустки, передбачена законодавством, не змінюватиметься.

Читайте також:

"Ухвалений законопроєкт дозволить врахувати інтереси та позицію жінок, які за власним вибором і в разі відсутності медичних протипоказань вирішили продовжувати трудову діяльність до пологів та бажають збільшити строк перебування в оплачуваній відпустці після пологів", - додала нардеп.

Раніше ми писали, що в Україні збільшився середній розмір декретної допомоги.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK