Мобілізація: в українських банках теж нестача робочих рук

У Нацбанку розповіли про причини дефіциту та диспропорцій на ринку праці.
Мобілізація: в українських банках теж нестача робочих рук
Markus Spiske / unsplash.com

Мобілізація є одним із факторів збільшення дефіциту кваліфікованих кадрів у банках та небанківських фінансових установах. Однак є й інші причини диспропорції на ринку праці, в цілому.

Про це пише "Економічна правда" з посиланням на відповідь НБУ на запит видання.

"Банківський сектор безперебійно працює з початку повномасштабної війни, небанківський фінансовий сектор – демонструє стійкі ознаки відновлення. Водночас, з початку 2023 року спостерігається відчутне зростання такого ризику як нестача кваліфікованих кадрів. Зокрема зростання цього ризику вказують керівники банків та небанківських фінансових. установ під час опитування НБУ щодо системних ризиків", – цитує ЕП відповідь НБУ.

Видання зазначає, що одним із факторів, що впливають на нестачу кадрів у банках у НБУ, називають процес мобілізації. Проте Нацбанк у відповіді на запит журналістів відмовився називати точні дані щодо кількості мобілізованих працівників банків. Він пояснив це тим, що ворог зможе використати цю інформацію при оцінці бойового потенціалу та мобілізаційного ресурсу України.

У той же час регулятор уточнив, що мобілізація не єдина причина дефіциту людей на ринку праці – на нього припадає лише 10% скорочення чисельності робочих рук.

"Так, за оцінками НБУ, робоча сила у віці 15–70 років у 2023 році скоротилася більш ніж на чверть порівняно з 2021 роком, насамперед через наслідки повномасштабної війни Росії проти України. Майже половина цього скорочення забезпечила вибуття з робочої сили зовнішніх мігрантів. Значну роль відігравали й демографічні втрати та окупація, а також перехід до економічно неактивного населення (внесок цих факторів, за оцінками НБУ, становив близько 40 п. п.)”, – пояснили у Нацбанку.

Читайте також:

За даними опитувань Нацбанку, 44% підприємств називали мобілізацію вагомою причиною скорочення робочої сили, 24% називали такою причиною міграцію населення.

"Нестача персоналу нерівномірно розподілена за видами економічної діяльності. У 2023 році найчастіше відчували нестачу кадрів підприємства будівництва, транспорту та добувної промисловості. Згідно з опитуваннями, підприємства цих видів діяльності частіше пов'язували нестачу працівників з мобілізацією та вище оцінювали його негативний на свою діяльність", – наголосив регулятор.

Ще однією тенденцією, на думку Нацбанку, є невідповідність між потребами роботодавців та навичками претендентів на роботу. Ці наслідки матимуть довгостроковий вплив на економіку.

"Для вирішення структурних проблем необхідні спільні заходи як бізнесу, так і держави. Зокрема, щодо розвитку заходів щодо інтеграції ветеранів та осіб з інвалідністю на ринок праці, розширення безбар'єрного доступу та адаптації на робочому місці, забезпечення можливостей дистанційної роботи та перенавчання тощо.", - резюмували в НБУ.

Раніше ми писали про те, що згідно з опитуванням Європейської Бізнес Асоціації в Україні 74% роботодавців відчуває дефіцит кадрів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK