«Баби не народжують»: російський академік закликав владу переселяти росіян у села

У Росії у середині ХХ століття у містах проживало 44% населення, нині — 75%.
«Баби не народжують»: російський академік закликав владу переселяти росіян у села
Arseniy Volkov / unsplash.com

Директор Центрального економіко-математичного інституту РАН пропонує переселяти росіян із міст у сільську місцевість, щоб вирішити проблему підвищення народжуваності.

Про це повідомляє The Moscow Times з посиланням на російські ЗМІ.

Читайте також:

«Є поняття демографічного хреста. Одна лінія йде вгору – це урбанізація, інша вниз – народжуваність. Зв'язок прямий. У Росії в середині XX століття в містах проживало 44% населення, зараз – 75%, а до кінця цього століття буде 90%», – заявив директор інституту РАН Альберт Бахтізін.

За його словами, у містах дуже маленькі квартири, які «ставлять хрест на репродуктивних установках жінок». Він навів дані, за якими, 73% росіян живуть у квартирах, середня площа яких — 57 кв. м.

«Народжувати в таких умовах, по суті, у клітинах, стимулів мало, а концентрація людей на обмеженій території загалом є глухим шляхом для демографії», — зазначив академік РАН.

Зазначається, що вчений закликав російську владу створювати цікаву роботу на селі, відкривати лікарні та клуби. При цьому він припустив, що якщо росіяни не почнуть заселяти сільську місцевість Росії, це зроблять вихідці з Азії та Африки.

«Температура землі підвищується, і незабаром у багатьох країнах Азії та Африки проживання стане неможливим. Цим людям треба буде кудись переселятись. І наші порожні території виявляться для їхніх народів шансом на продовження життя. При цьому вони мають багато дітей», — припустив Бахтізін.

Видання нагадує, що народжуваність у РФ продовжує знижуватися. За даними Росстату, за перші шість місяців 2024 року в Росії народилося 599,6 тис. немовлят - на 16,6 тис. менше, ніж за той же період 2023 року. Таким чином, кількість народжень знизилася ще майже на 3% порівняно з минулим роком, який показав найнижчу народжуваність із 1999 року. При цьому коефіцієнт сумарної народжуваності (середня кількість дітей на одну жінку репродуктивного віку) за останні 12 місяців опустилася до 1,442 найнижчого значення з 2008 року.

Раніше ми писали про те, що рівень «мобілізаційного страху» у суспільстві досяг максимуму з вересня минулого року.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK