Нацбанк уточнив низку валютних обмежень: Що змінилося з 10 травня

НБУ дозволив здійснювати перекази за кордон із метою виплати аліментів.
Нацбанк уточнив низку валютних обмежень: Що змінилося з 10 травня
Здание НБУ / depositphotos.com

Національний банк України послабив та уточнив низку валютних обмежень. Це зроблено з метою мінімізувати можливості непродуктивного відтоку капіталу з країни та дати можливість громадянам задовольняти власні потреби, а економіці - відновлюватися, повідомляє пресслужба регулятора.

Так, з 10 травня 2022 року іноземним інвесторам дозволено переказувати за кордон кошти, які будуть отримані після 1 квітня 2023 року у зв'язку з проведеною виплатою погашення або сплатою доходу за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП) України згідно з умовами їхнього розміщення.

Читайте також:

Також дозволено здійснювати перекази за кордон із метою виплати аліментів.

При цьому тимчасово заборонені розрахунки за кордоном із метою придбання цінних паперів, акцій, облігацій та оплати брокерських послуг за цими операціями, які здійснюються з використанням карток, емітованих українськими банками.

"Відповідні зміни спрямовані на обмеження непродуктивного відтоку капіталу та захист міжнародних резервів України", - пояснили в НБУ.

Проте зміни не стосуються використання платіжних карток за кордоном та в Україні для розрахунків із метою оплати вартості будь-яких інших товарів, робіт та послуг.

Читайте також:

Крім того, Нацбанк дозволив громадянам продавати банківські метали з фізичною поставкою або без фізичної поставки банкам.

Водночас регулятор припиняє проведення щоденних безготівкових операцій із купівлі-продажу валюти в євро й проводитиме такі операції лише в доларах США. Вони будуть здійснюватися як на умовах "тод" (у звичайному режимі), так і на умовах "том" (лише з метою задоволення потреб оборони).

Раніше ми писали, що Національний банк України заборонив громадянам і резидентам РФ брати участь в управлінні страховими, лізинговими, фінансовими, факторинговими компаніями.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK