Ввезення валютних цінностей з-за кордону в Україну: Які правила діють

Неповнолітні особи мають право на транскордонне переміщення валютних цінностей у сумі/вартістю, встановлених валютним законодавством.
Ввезення валютних цінностей з-за кордону в Україну: Які правила діють
Иллюстративное фото / depositphotos.com

В Україні діють вимоги щодо перевезення валютних цінностей через кордон, про які нагадали в Національному банку. Відповідну інформацію опублікувала пресслужба регулятора в Telegram.

Фізичні особи можуть переміщувати через митний кордон України готівкову валюту та банківські метали без письмового декларування митному органу в сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 10 тисяч євро.

Читайте також:

"Письмове декларування - форма декларування, яка передбачає повідомлення власником-громадянином у письмовій формі точних даних про валютні цінності через заповнення на кордоні митної декларації встановленої форми", - пояснили в банку.

Зазначається, що письмове декларування здійснюється, якщо людина переміщує гривню, іноземну валюту та банківські метали на суму, що дорівнює або перевищує еквівалент 10 тисяч євро. Тут необхідно декларувати повну суму.

Важливо, що неповнолітні особи мають право на транскордонне переміщення валютних цінностей у сумі/вартістю, встановлених валютним законодавством.

Читайте також:

Також потрібно декларувати валютні цінності, якщо їхня вартість перевищує 10 тисяч євро. Письмове декларування від імені особи, яка не досягла 16-річного віку, здійснюється її законним представником.

При цьому обмеження щодо максимальної суми/вартості валютних цінностей, які фізична особа може ввозити на митну територію України, не передбачені законодавством.

Читайте також:

"Звертаємо вашу увагу, що нормативно-правові акти НБУ не вимагають подання підтвердних документів про зняття/придбання/обміну валютних цінностей для їхнього ввезення в Україну, тоді як при вивезенні цінностей із країни підтвердні документи надавати потрібно", - наголосив регулятор.

У НБУ додали, що при переміщенні валютних цінностей необхідно враховувати вимоги постанови КМУ від 27.02.2019 № 203, яка визначає окремі питання транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей. 

Публикация НБУ в Telegram
Публикация НБУ в Telegram

Раніше ми писали, що в Національному банку України розповіли, як самостійно перевірити справжність банкнот на прикладі банкноти номіналом 200 гривень зразка 2007 року. Це одна з найпоширеніших банкнот у готівковому обігу, тому вона часто у фокусі уваги зловмисників.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK