Міжнародні резерви України за місяць скоротилися на 7%: У чому причина

Резерви скоротилися на 7% насамперед через продаж валюти на міжбанківському валютному ринку.
Міжнародні резерви України за місяць скоротилися на 7%: У чому причина
Иллюстративное фото / depositphotos.com

Упродовж травня міжнародні резерви України скоротилися на 7%. Станом на 1 червня 2022 року вони становили 25 100,7 млн дол. США. Про це повідомила пресслужба НБУ.

У банку зазначили, що резерви скоротилися на 7% насамперед через продаж валюти на міжбанківському валютному ринку, що частково компенсовано фінансуванням від міжнародних партнерів.

Читайте також:

Загалом у травні динаміку міжнародних резервів визначали такі фактори:

  1. Операції Нацбанку на міжбанківському валютному ринку. Центробанк продав на валютному ринку 3 410,6 млн дол. США та викупив у резерви 56,4 млн дол. США. Значні обсяги продажу валюти обумовлені перевищенням попиту неї над пропозицією. "Так, суттєві витрати на оборонні потреби, на імпорт товарів та послуг, а також для забезпечення розрахунків із міжнародними платіжними системами за витрати громадян із гривневих карток за кордоном перевищували надходження від експорту та трудових мігрантів", - пояснили в НБУ.
  2. Операції з управління державним боргом. Валютні надходження на користь уряду України становили 1 660,2 млн дол. США. 583,7 млн євро надійшли від Світового банку, а 582,3 млн євро - від ЄС. Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив 144,8 млн дол. США, зокрема 60,2 млн дол. США направлено на обслуговування єврооблігацій України (ОЗГП). Крім того, НБУ та уряд сплатили МВФ 68,6 млн дол. США.
  3. Переоцінка фінансових інструментів через зміну ринкової вартості та курсів валют. Минулого місяця їхня вартість збільшилася на 63,1 млн дол. США.

Раніше ми писали, що Національний банк України підвищив облікову ставку з 10% до 25% річних.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK