Підвищення облікової ставки до 25% підтримали 7 із 10 членів КМП Нацбанку

На думку членів КМП, надалі дії НБУ значною мірою залежатимуть від ситуації на фронті.
Підвищення облікової ставки до 25% підтримали 7 із 10 членів КМП Нацбанку
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Різке підвищення Національним банком України облікової ставки з 10% до 25% підтримали 7 із 10 членів Комітету з монетарної політики, ще двоє були за 24%, а один - за 20%. Про це свідчать підсумки дискусії членів КМП, що відбулася 1 червня 2022 року, передає пресслужба регулятора.

Учасники дискусії погодилися, що для відчутного пожвавлення інтересу до гривневих активів відсоткові ставки за ними мають зрости до рівня, що перевищує інфляційні очікування економічних агентів у середньостроковій перспективі, тобто до 24-25%.

Читайте також:

"Це створить мотивацію для вкладників та інвесторів зафіксувати високу прибутковість за гривневими інструментами, поки НБУ не перейшов у цикл зниження ставки. Незначне підвищення облікової ставки навряд чи змінить ситуацію", - пояснили в НБУ.

Зазначається, що учасники ринку чекатимуть подальших підвищень ставки й в основному відкладатимуть рішення щодо інвестицій та заощаджень доти, доки не вважатимуть, що прибутковість гривневих інструментів досягла максимальних рівнів.

"Більшість членів КМП очікують, що підвищення облікової ставки до 25% останнє в цьому циклі, а надалі в міру покращення ситуації на фронті та в економіці НБУ зможе повернутися до пом'якшення монетарної політики", - додали в Нацбанку.

Читайте також:

При цьому кілька учасників дискусії зазначили, що в більш тривалій перспективі слід бути готовими до сценарію значного припливу капіталу в Україну через надходження міжнародної допомоги та завдяки програмам відновлення економіки. Таким чином НБУ доведеться швидко знижувати облікову ставку.

"Водночас кілька інших членів КМП наголосили, що невизначеність залишається високою, тому Національний банк має бути рішуче застосувати всі наявні інструменти для забезпечення цінової та фінансової стабільності, зокрема (за необхідності) додатково підвищувати облікову ставку", - йдеться в повідомленні.

Раніше ми писали, що Національний банк України підвищив облікову ставку з 10% до 25% річних. Таке рішення оживить інтерес до гривневих активів, знизить тиск на міжнародні резерви й буде стримувати вплив на інфляцію.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK