Ажіотажу на ринку вже немає: Україна наростила імпорт пального у 12 разів за пів року

За прогнозами споживання, у вересні-грудні щомісяця Україні потрібно 500-550 тис тонн пального.
Ажіотажу на ринку вже немає: Україна наростила імпорт пального у 12 разів за пів року
Ілюстративне фото / depositphotos.com

У березні 2022 року Україна імпортувала 58,8 тис. тонн пального, у травні - 380,8 тис. тонн, а в серпні - 709,5 тис. тонн. Таким чином показник зріс у 12 разів за пів року. Про це повідомила перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко.

"Після ударів РФ по паливній інфраструктурі України ми критично залежні від імпорту нафтопродуктів. Саме тому уряд створив умови для інтенсифікації ввезення пального з-за кордону. Визначили пріоритетність в’їзду автотранспорту з нафтопродуктами до України,  забезпечили позачергове оформлення пального на кордонах,  передбачили компенсацію збитків через воєнні дії, впровадили страхування залізничних та автоцистерн, а також суден інших країн, які транспортують пальне", - заявила вона.

Читайте також:

Міністр додала, що уряд також скасував акцизний збір на нафтопродукти, а ПДВ знизив з 20 до 7%. Також було призупинене регулювання цін на пальне, щоб дати можливість операторам швидше поповнювати свої запаси.

"Якщо в березні ми завозили в середньому на добу 827 тонн бензину та 1,4 тис тонн дизпалива, то в серпні - 4,2 тис та 16,9  тис тонн відповідно. На ринку бачимо поступове накопичення запасів нафтопродуктів завдяки постійному зростанню обсягів імпорту. Саме тому сьогодні немає ажіотажного попиту на пальне, на АЗС відсутні черги, а ціни не демонструють тенденції до стрімкого зростання", - сказала Свириденко.

Читайте також:

Вона наголосила на переорієнтації імпорту пального в західному напрямку, яка сталася після російського вторгнення.

"Сьогодні 95% імпортованого бензину та 72% дизельного палива ми отримуємо з країн ЄС. Лідерами постачання є Румунія, Литва, Словаччина, Греція, Болгарія та Польща. Отже досить швидко ми змогли кардинально змінити вектор імпорту нафтопродуктів таким чином, аби отримувати його в достатній кількості для покриття усіх наших потреб", - підсумувала міністр.

За прогнозами споживання, у вересні-грудні щомісяця Україні потрібно 500-550 тис тонн пального. 

Раніше ми писали, що Верховна Рада схвалила в першому читанні законопроєкт 7668-д про повернення акцизів на бензин, дизельне пальне та автогаз.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK