Як працювала система електронних платежів у 2022 році - НБУ

СЕП надійно та безперебійно виконувала свої функції та повністю задовольняла потреби української банківської системи та її клієнтів.
Як працювала система електронних платежів у 2022 році - НБУ
Національний банк України / flickr.com

Протягом 2022 року, незважаючи на повномасштабну війну, система електронних платежів Національного банку України безперебійно виконувала свої функції. Через СЕП було здійснено майже 363 млн платежів на суму понад 133 трлн грн. Про це повідомили в НБУ.

Для порівняння, у 2021 році було здійснено 446 млн платежів на суму понад 57 трлн грн.

Читайте також:

"Шок війни та різке скорочення економічної активності в перші місяці війни вплинули на кількість операцій у системі, за минулий рік вона скоротилася на 18,7%, якщо порівнювати з 2021 роком", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в середньому за один банківський день у СЕП упродовж минулого року оброблялося близько 1,4 млн платежів на суму близько 515 млрд грн. Водночас потенційно система здатна обробляти впродовж одного банківського дня практично в 10 разів більше платежів.

Традиційно переважну більшість платежів торік надіслали до системи банки України та їхні філії - 96% від їхньої загальної кількості.

Читайте також:

Як свідчить структура платежів у системі, у 2022 році:

  • за кількістю найчастіше оброблялися невеликі платежі: до 1 тис. грн - 45%; від 1 тис. грн до 100 тис. грн - 51%; від 100 тис. грн і більше - 4%;
  • за сумою найбільше платежів припадало на великі: до 1 тис. грн - менше 1%; від 1 тис. грн до 100 тис. грн - 2%; від 100 тис. грн і більше - майже 98%.

У НБУ додали, що 1 квітня 2023 року відбудеться перехід на нове покоління СЕП - на базі міжнародного стандарту ISO 20022 та в цілодобовому режимі. Разом з упровадженням IBAN це створює технологічне підґрунтя для приєднання України до Єдиної зони платежів у євро (SEPA) та реалізації функціоналу миттєвих платежів в Україні.

Раніше ми писали, що Національний банк України відтермінував ще на чотири місяці - до 23 квітня 2023 року - застосування окремих тарифів на депозитарні послуги.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK