Нацбанк пропонує запровадити мораторій на скорочення відділень держбанків під час війни

До НБУ надходять скарги від територіальних громад щодо скорочення присутності державних банків у регіонах через закриття відділень.
Нацбанк пропонує запровадити мораторій на скорочення відділень держбанків під час війни
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Національний банк України звернувся до Міністерства фінансів та керівництва державних банків із пропозицією запровадити мораторій на скорочення мережі відділень держбанків під час війни. Про це повідомили в НБУ.

Читайте також:

Зазначається, що в період дії воєнного стану безперебійна робота держбанків має особливе значення для економіки та безпеки держави з огляду на велику кількість клієнтів, розгалужену мережу відділень (близько 50% всіх банківських відділень) та банкоматів (65% загальної банкоматної мережі).

Як розповіли, до Нацбанку надходять скарги від територіальних громад щодо скорочення присутності державних банків у регіонах через закриття відділень. Призупинення роботи окремих відділень пов'язано як із необхідністю забезпечення безпеки працівників, так і з оптимізацією витрат, ураховуючи зниження прибутковості.

Читайте також:

У НБУ вважають, що окремі рішення банків державного сектору, ухвалені з метою мінімізації витрат, а саме щодо значного скорочення мережі банків та персоналу, потребують детального індивідуального аналізу та, можливо, перегляду. Адже економічна ефективність від таких рішень може бути знівельована негативним соціальним ефектом та нести потенційні загрози національній безпеці України, перешкоджати нейтралізації наслідків воєнної агресії та післявоєнному відновленню економіки.

"Соціально відповідальний банкінг має стати пріоритетом для всіх фінансових установ під час війни, насамперед для державних банків. Забезпечення максимальної доступності фінансових послуг для населення сьогодні є одним із стратегічних завдань їхньої діяльності. Сподіваємося також на відповідну реакцію інших системно важливих банків", - прокоментував голова НБУ Андрій Пишний.

Читайте також:

Тож Національний банк пропонує Мінфіну розглянути можливість запровадження мораторію на припинення банками з державною часткою в капіталі діяльності відділень до завершення воєнного стану, якщо це не пов'язано з безпековими питаннями.

Раніше ми писали, що за ініціативою НБУ всі системно важливі банки об'єдналися для створення спільної банківської мережі POWER BANKING, яка працюватиме навіть в умовах блекауту.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK