Україна завершує опалювальний сезон із профіцитом потужності - Галущенко

На завершення опалювального сезону Україна виходить із профіцитом потужності, достатніми запасами енергоресурсів і вже готується до наступного.
Україна завершує опалювальний сезон із профіцитом потужності - Галущенко
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Україна виходить із опалювального сезону 2022-2023 рр. із профіцитом потужності, з достатніми запасами газу та вугілля, а також підтримкою міжнародної коаліції. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко під час розширеного засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад.

Читайте також:

За його словами, з жовтня 2022 року по енергетичній інфраструктурі було здійснено 31 повітряну атаку. Були вражені ключові енергетичні об'єкти: теплові електростанції, теплоелектроцентралі, гідро- та гідроакумулюючі станції, підстанції системи передачі. 

"Через такі безпрецедентні в сучасній історії терористичні атаки в енергосистемі України виник дефіцит генеруючої і трансформаторної потужності. У найбільш критичний період кількість відключених споживачів перевищувала 13,5 млн точок обліку - це понад 80 % абонентів", - сказав очільник Міненерго.

Читайте також:

Проте завдяки українським енергетикам вдалося зберегти енергосистему цілісною, забезпечити основні потреби об'єктів критичної інфраструктури й черговість електропостачання для всіх інших категорій споживачів.

"Ми виходимо зі складної зими повністю забезпечені паливом - станом на 03.03.2023 запаси вугілля на складах ТЕС та ТЕЦ становлять 1160 тис. т. Це на 375 тис. тонн більше, ніж на аналогічну дату минулого року. Запаси природного газу в підземних сховищах України складають 9,7 млрд м3 (близько до торішніх обсягів)", - додав Галущенко.

Читайте також:

Він наголосив, що вже почалася підготовка до наступного опалювального сезону. Зокрема проводяться ремонти пошкоджених генеруючих потужностей, здійснюється відновлення системи передачі та систем розподілу, реалізуються проєкти з будівництва малої газової генерації, розосередженої по населених пунктах й окремих споживачах. 

Крім того, плануються державні програми стимулювання будівництва резервних систем живлення для критичної інфраструктури й домогосподарств невеликої потужності, які передбачають встановлення сонячних панелей чи вітротурбін з установками для зберігання енергії.

Раніше ми писали, що Україна посилить захист систем розподілу електроенергії та об'єктів генерації за рахунок укриттів та засобів протиповітряної й протиракетної оборони.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK