Міжнародні резерви України знизилися на 3,5% за місяць: у чому причина

Загалом упродовж лютого 2023 року динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників.
Міжнародні резерви України знизилися на 3,5% за місяць: у чому причина
Національний банк України / depositphotos.com

Станом на 1 березня 2023 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 28 864,6 млн дол. США. У лютому вони знизилися на 3,5%. Про це повідомили в Національному банку.

Читайте також:

Як пояснили в НБУ, резерви впали внаслідок інтервенцій Нацбанку з продажу валюти для покриття різниці між попитом та пропозицією на валютному ринку України, які значною мірою були компенсовані валютними залученнями на користь уряду. 

У лютому 2023 року динаміку міжнародних резервів визначали декілька факторів, зокрема, операції НБУ на валютному ринку України.

Читайте також:

Минулого місяця Нацбанк відповідно до балансових даних продав на валютному ринку 2 479,7  млн дол. США та викупив до резервів 27,7 млн дол. США. Отже, чистий продаж валюти НБУ знизився порівняно із січнем 2023 року на 609 млн дол. США до 2 452,0 млн дол. США.

"Зменшення обсягів валютних інтервенцій НБУ порівняно з попереднім місяцем зумовлене як остаточним вичерпанням тиску з боку додаткових бюджетних видатків наприкінці 2022 року, так і стабілізацією курсових очікувань завдяки послідовній монетарній політиці НБУ та відмові від прямого фінансування дефіциту бюджету в 2023 році", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

На валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло 2 395,8 млн дол. США. Уряд України виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті 570,4 млн дол. США. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду 306,3 млн дол. США.

Зазначається, що в лютому внаслідок переоцінки вартість фінансових інструментів зменшилася на 130,7 млн дол. США.

Раніше ми писали, що НБУ врегулював питання виконання міжбанківських платіжних операцій в Україні в національній валюті через нове покоління системи електронних платежів (СЕП).



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK