Нацбанк пом'якшує обмеження на готівковому валютному ринку

Національний банк пом'якшує обмеження для зміцнення позитивних тенденцій на готівковому валютному ринку та запуску проєкту е-резидентства.
Нацбанк пом'якшує обмеження на готівковому валютному ринку
Національний банк України / Getty Images

З 21 квітня 2023 року Національний банк України пом'якшує низку адміністративних обмежень із метою зміцнення позитивних тенденцій у готівковому сегменті валютного ринку, що сприяли суттєвому звуженню спреду між готівковим та офіційним курсом. Про це повідомила пресслужба регулятора.

Читайте також:

"Національний банк послідовно здійснює кроки для мінімізації множинності валютних курсів. Це сприяє підвищенню стійкості валютного ринку та поліпшенню курсових очікувань", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, НБУ розширює можливості банків здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти населенню. Так, при розрахунку обсягу готівкової іноземної валюти, яку банк може продати на валютному ринку, враховуватиметься не 100%, а 120% обсягу купівлі безготівкової валюти в населення, починаючи з 13 квітня 2022 року. 

Читайте також:

Відповідні зміни спрямовані на збереження сприятливої ситуації на валютному ринку, пояснили в Нацбанку.

Крім того, регулятор надає можливість е-резидентам (після сплати податків в Україні) переказувати на їхні рахунки за кордоном кошти в іноземній валюті, отримані на рахунки в українських банках від нерезидентів (за надані послуги чи роботи). 

Зазначається, що відповідні зміни не чинитимуть тиску на валютний ринок та міжнародні резерви України, адже в межах таких операцій не відбуватиметься купівлі іноземної валюти. Переказ здійснюватиметься за рахунок іноземної валюти, отриманої е-резидентом з-за кордону.

Читайте також:

"Реалізація проєкту е-резидентства сприятиме залученню додаткових доходів до державного бюджету, популяризації України як світового IT-бренду та підвищенню українських позицій у міжнародних рейтингах", - додали в НБУ.

Раніше ми писали, що Національний банк України впровадив суттєві зміни в системі BankID НБУ - стандартизовані набори даних та диференційовані міжабонентські тарифи.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK